Кметът: Започваме работа по автоматизираната билетна система

Мисия Варна

22-01-2015, 10:34

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обжалват търговете за скоростното трасе и билетната ситема

Решението на КЗК допуска и предварително изпълнение

Комисията за защита на конкуренцията излезе в определение, с което допуска предварително изпълнение на обществената поръчка за изграждане на автоматизираната билетна система за градския транспорт във Варна в полза на избрания - Обединение "Модерен транспорт" ("Ериксон" ЕООД, "Ериксон телекомуникейшън България" ЕООД, "Балистик сел" ЕООД , "Бонима" ЕООД , "Интрасофт интернешънъл България" ЕООД). Решението на КЗК допуска и предварително изпълнение, което означава, че можем да дадем реален старт на работата веднага, съобщи кметът на Варна Иван Портних.

Компонентът "Изграждане на автоматична билетна система" е част от проекта за Интегриран градски транспорт на Варна по Оперативна програма "Регионално развитие", на обща стойност над 109 млн. лв. Тази система ще позволи въвеждането на устойчива тарифна мрежа за таксуване на пътуването по разстояние, възможност за прикачване по други линии в рамките на определен интервал от време, както и по-ниски такси за многократни пътувания. Предвижда се оборудване за спирките: 60 машини за продажба на билети за BRT спирки; 24 машини за продажба на билети на стратегически места; 220 машини за продажба на билети, монтирани по една на борда на автобусите. Валидиращи устройства в превозните средства - 536 бр.; 15 портативни ръчни четящи устройства за инспекторите по контрол; бордови компютър – 220 бр., и адаптер за протокол – 220 бр. Предвидено е и оборудване за контролен център и централен офис.

По два от други компоненти на проекта – "Изграждане на BRT коридор" с дължина около 15 км, и "Инсталиране на Система за осигуряване на предимство на превозните средства на масовия градски обществен транспорт на кръстовищата" има избрани изпълнители, но процедурата се обжалва, чакат се решения на съда. "След добрата новина от КЗК очакваме подобно развитие и за другите два компонента, за да реализираме успешно най-големия проект на Варна", каза кметът Иван Портних. Той припомни, че обновяването на подвижния състав на "Градски транспорт" със 70 нови автобуса, също част от проекта, стана факт още в края на 2013 г. Общата цел на проект "Интегриран градски транспорт на Варна", на стойност над 109 млн. лв., е повишаване качеството на живот в град Варна, чрез инвестиции в устойчив градски транспорт.