2 милиона змиорки от застрашен вид се озоваха в Аквариума

Животът

22-01-2015, 18:19

Снимка:

Агенция Митници

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Видът на контрабандните земноводни е изключително ценен

Опит за нелегален внос на 2 милиона змиорки от критично застрашен вид предотвратиха митническите служители на Летище София. Влечугите са били пренасяни от двама китайски граждани, пътуващи от Мадрид за София. Змиорките са били в 8 контейнера от стиропор в чекирания багаж.

В момента китайските граждани са задържани за срок от 72 часа, а змиорките бяха транспортирани спешно към Спасителния център в Аквариума във Варна.

Змиорките са от много ценен вид, съобщи заместник-директорът на Аквариума д-р Елица Петрова. Те били докарани в четири кашона с 48 плика и в момента са в карантинен басейн, където ще останат там, докато приключи делото срещу китайските граждани, задържани с тях, обясни д-р Петрова. Най-вероятно те са уловени край бреговете на Испания и Португалия. В наши води този вид не се е срещал от 30 години.

От РИОСВ София са дали експресно експертно становище, потвърждаващо съмненията на митническите служители, че задържаните змиорки са от критично застрашения вид европейската змиорка (Anguila Anguila). Anguilla Ангуила е вид, защитен от Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES) и търговията с него без разрешително е забранена. Видът е с голяма търговска стойност, защото малките змиорки се продават в Европа на цена средно по 500 евро на килограм, докато в азиатските страните цената им стига до 1300 евро на килограм.