Как да учим от децата?

Животът

26-01-2015, 08:15

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Отворен семинар за метода Монтесори в Карин дом

Отворен семинар на тема "Защо избрах Монтесори за моите деца?" организира Карин дом на 7 февруари. Той е предназначен за всички родители, които се интересуват от метода Монтесори, влиянието му върху развитието на децата, тяхната самостоятелност, креативност и самоувереност, с какво са различни материалите Монтесори и къде може да запишете детето си в Монтесори Клуб. Те ще имат възможност да получат професионални отговори на въпросите си от Габриела Христова, сертифициран Монтесори преподавател, както и да се запознаят с родители, със сходни разбирания за отглеждане на децата си.

Фройд е казал „Там, където е Монтесори, аз не съм нужен.“ Това признание към метода Монтесори не е случайно. Вече повече от 100 години методът Монтесори общува с дълбините и тайните на детството, за да опознае детето и да насърчи нас, възрастните, да подкрепяме изборите, които детето прави.

Самата Мария Монтесори вярвала, че децата са нашите учители. Тя сравнявала тяхната организираност с организираността на Вселената, в която всеки разполага със свое време и място. Тя развила метод, в който всяко дете по естествен път може да открие своя най-добър талант, своето призвание и да разгърне своя потенциал, защото няма човек, който да се е родил на тази планета без поне един талант. В нейното училище не използвала награди или наказания, които да въздигат едни деца и да унижават други. Това било атмосфера, свободна от критики, подигравки и учителска диктатура. Монтесори вярвала, че ефективното обучение не трябва да осъжда детето, не бива да го обезсилва, а напротив – да му дава енергия и страст. Тя научила, че за децата е важно чувството за собствено достойнство. Вярвала, че давайки свобода на децата, ние им гласуваме доверие. Така се възпитават самоуверени, свободни хора.

Методът Монтесори изисква повече внимание, наблюдение и съсредоточаване, тоест повече отговорност и грижи, но не в посока налагането на някакви ценности и модели на поведение, а в посока толерантност към различията на всяко дете, толерантност към неговия естествен стремеж към свобода и грижа чрез ненамеса върху изборите, които детето прави, а само в посока подобряване на условията и безопасността на най-подходящата за него среда. Ролята на родителя и учителя е внимателно да наблюдава и, по възможност, да усъвършенства средата за обучение, съобразявайки се с потребностите на наблюдаваното дете.

Семинарът е безплатен и е на 7 февруари (събота) от 10 до 12 часа с второ представяне от 14 до 16, за тези, които нямат възможност да посетят ранното представяне.

За регистрация се обадете на телефон: 0878 750 269 или ни пишете на [email protected]