Wi-fi, стенд за бърз ремонт и контакт за зареждане в новите велопаркинги

Мисия Варна

27-01-2015, 18:15

Снимка:

LiveVarna

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Паркингите за близо 900 велосипеда ще бъдат разположени из цяла Варна

Велопаркинги с близо 900 места ще бъдат направени във Варна тази година. С цел осигуряване на висока степен на сигурност, те ще бъдат снабдени с видеонаблюдение и контрол на достъп. Като допълнение ще бъдат изградени стендове за бърз ремонт на велосипеда, wi-fi точки, указателни табели и карти, като някои от тях ще предлагат и възможност за зареждане на батериите на електрически велосипеди.

Инициативата е по проект "MOBISEC - мобилни инициативи за устойчиви европейски общности", на стойност 115 000 евро, по който община Варна е партньор с Черноморската Регионална Агенция за Развитие на Енергията. Това припомни Анка Николова, директор на дирекция "Европейски и национални оперативни програми".

Кметът Иван Портних вече е внесъл предложение в местния парламент на Варна за осигуряване на общински терени за изграждането на велопаркингите. Част от набелязаните пунктове са районите около плувен комплекс "Приморски", Дворецът на културата и спорта, плажната алея, района около Мебелната палата, зона в кметство "Аспарухово" и др. Към момента във Варна съществуват 52 велопаркинги с около 453 места, предимно в районите на супермаркети, учебни заведения, обществени сгради.

Отделно по проект "Интегриран градски транспорт" в морската столица ще бъдат изградени три трасета за велоалеи с обща дължина – 14,5 км.; съоръжения за паркиране на велосипеди - 50 броя, всяко с 8 до 12 места, т.е. близо още 600 места, както и провеждане на информационна кампания за насърчаване на колоезденето.