Компютърен гений открива световен формат за предприемачи във Варна

Животът

27-01-2015, 18:33

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Учим се безплатно на програмиране

За първи път Startup Grind е проведен през 2010 година в Калифорния от американците Дерек Андерсън и Спенсър Нийлсен. Постепенно от среща между приятели инициативата се превръща в световно движение

Създателят на първия първия български софтуерен университет ще даде начало на световен формат за предприемачи, на който Варна е домакин. На 30-ти януари в 18:30 ч., в Beehive на "Ген. Колев" 54, ет.6, ще започне първото от 12-те тематични събития от международното издание Startup Grind. В рамките на няколко часа компютърният гений Светлин Наков ще сподели опита си и ще разкаже как преодолява предизвикателствата по пътя към успеха.

Светлин Наков е популярен с впечатляващата си кариера в сферата на компютърните науки. През 2002 г. организира първия си безплатен курс за програмиране в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Две години по-късно получава наградата "Джон Атанасов" за принос в информационните технологии. Инициира и участва в написването на безплатни книги за програмиране. Има над 20 години опит в технологичната индустрия като софтуерен инженер, мениджър и предприемач. От 2009 г. до 2013 г. е в основата на създаването и развитието на софтуерната академия на българската компания "Телерик". Последното му постижение е създаването на първия софтуерен университет в България, който има за цел да даде образование и работа на хиляди българи, а в дългосрочен план и да изведе страната на водеща позиция в света по образование в ИТ сферата.

Международната инициатива Startup Grind цели да мотивира и образова млади хора с бизнес идеи, както и стартиращи компании. Събитието се организира благодарение на екип от млади доброволци от три неправителствени организации – Beehive Co-working Space-Varna, JCI и AIESEC. За първи път Startup Grind е проведен през 2010 година в Калифорния от американците Дерек Андерсън и Спенсър Нийлсен. Постепенно от среща между приятели инициативата се превръща в световно движение, което спомага за успеха на предприемачите на няколко континента.