Вестниците в четвъртък, 29 януари

Най-доброто от печата

29-01-2015, 07:09

Снимка:

martijnvet.nl

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

3-ма тайни свидетели осветили бандата на Черния Роди


"24 часа"
Трима свидетели с тайна самоличност са проговорили за делата на варненската банда, за чийто тартор МВР и прокуратурата сочат Радослав Калчев - Черния Роди. Той е обявен за издирване с още трима от аверите си, които са се покрили при хайките миналата седмица.
Един от свидетелите разказал в детайли каква е йерархията в групата - кой се занимава с побои, отвличания и гаври с шанаджии и кой - с поръчки за палежи и убийства. Повечето разпространявали кокаин, амфетамин, екстази, хероин и марихуана във Варна и Златни пясъци. Лейтенант на Черния Роди ги криел в горичка до Варна. После ги давал на Жорко и Бузито да ги разпределят на дилърите. Черния Роди обаче не пипал наркотици, твърдят свидетелите.
Прокуратурата разполага със сериозни доказателства, че членове на бандата са участвали в убийствата на бизнесмена Борислав Манджуков и сем. Дамянови. Един от стрелците е разпознат от 2-ма свидетели. Прегледани са записи от 6 охранителни камери след покушенията на 8 януари т.г. в столичния кв. “Витоша”. На единия имало силует на мъж с физически характеристики като на двама от заподозрените.
Основната версия е, че поръчител от София е платил 60 000 лв. само за убийството на строителния предприемач Дамянов. Стрелците обаче застреляли и жена му, защото ги видяла.


БНБ: Ипотечните заеми по-евтини и през 2015 г.
"24 часа"
Лихвите по нови жилищни кредити намаляват с 0,1 процентни пункта в последните месеци на 2014 г. Те спадат до 6,2% за левовите и до 6,7% за евровите заеми.
Това показва лихвената статистика на БНБ, обявена вчера. Сравнение между 2013 и 2014 г. показва понижение съответно 0,8 и 0,5 пункта.
Обратна е посоката на движение на лихвените проценти по новите левови потребителски кредити - те са по-скъпи с 0,9 процентни пункта и стигат до 12,3%.
В същото време лихвите по същия вид заеми, но в евро се понижават с 0,3 пункта - до 8,3%. За 2014 г. лихвите по левови потребителски кредити са спаднали с 0,2 пункта, а евровите - с 0,7 пункта.
Лихвите по левови влогове на домакинствата в края на 2014 г. леко се вдигат - с 0,17 пр.п., до 2,63%, а по тези в евро намаляват с 0,13 пр.п., до 2,16%, сочат данните. (Как се движат те по видове депозити и кредити- вж. таблицата.)


Здравната каса няма да плаща, ако пациентите не са доволни
"Труд"
Здравната каса ще проучва дали пациентите са доволни от медицинските услуги, за които тя е платила. И ако се установи, че болните системно са недоволни или има постоянно нарушаване на изискванията за качество на медицинската помощ, касата ще прекратява договора си с болници и лекари. Това са част от промените в Закона за здравното осигуряване, които бяха одобрени от министрите. Освен това представители на касата и на съсловните организации на лекарите и на стоматолозите ще правят съвместни проверки дали се спазват правилата за добра медицинска и добра фармацевтична практика.
Промените предвиждат още пакетът от медицински услуги, за който плаща касата, да се раздели на основен и допълнителен, като допълнително ще се уточни техният обем.
Важна промяна се прави и за хората, които не са си плащали здравните вноски. Те вече ще могат да се включат в здравната система само след като си внесат всички осигуровки, които дължат.


Започна обезопасяване на държавни язовири
"Труд"
От началото на седмицата „Напоителни системи" са започнали източване и обезопасяване на опасни язовири, предимно държавни, съобщи екоминистерството.
В понеделник стана ясно, че язовирите, които представляват реална опасност за населението са 106, а не 78, както бе обявено в края на миналата година. За обезопасяването на тези 78 язовира бяха отпуснати 500 хил. лв.
Средствата не са достатъчни и междуведомствената група към ековедомството иска още пари. Според МОСВ 45 от опасните водоеми са обезопасени, спешно се налага още 61 язовира да бъдат изведени от експлоатация. Не се знае собственикът само на 50 от всички 268 язовира.


Седмокласник с 1,4 промила обърна кола по таван
"Монитор"
Седмокласник от Раднево обърна колата на родителите си, след като се качил да кара с 1,4 промила алкохол в кръвта. 14-годишният ученик бил спипан, след като патрул от миньорския град извършвал рутинната си обиколка. Полицаите минали по улица „Заводска”, близо до която често се събирали хлапетата от града. Там те демонстрирали уменията си зад волана, въртели гуми и често правели бели. Предчувствието на униформените се оказало вярно. Щом завили по улицата, те видели обърнат по таван стар „Опел”. Щом доближили пък, забелязали от него да изпълзява 14-годишното момче. Първата работа на полицаите била да го попитат как е и ако има нужда, да го закарат в болница.
Хлапето обаче отсякло, че е добре. Тогава на униформените им направило впечатление, че момчето се държи неадекватно. То било само и отрекло да е имало друг с него в колата. Те му поискали документите, за да съставят протокол, при което той им казал, че е едва на 14 и от съвсем скоро има само лична карта, за шофьорска книжка и дума не можело да става. Липсата на каквито и да е документи не отказала полицаите да му направят проверка с дрегер. Уредът отчел 1,42 промила алкохол. Хлапето е откарано при родителите му, които най-вероятно ще отнесат глобата за инцидента. Те обяснили обаче, че нямат представа как автомобилът се е озовал в ръцете на пияния младеж. Предположили, че най-вероятно сам е откраднал ключовете.


От морето изплува управление на съветска ПВО ракета
"Новинар"
Изкарало акъла на работници в Поморие
Работници на пристанищния кей в Поморие си изкарали акъла във вторник, смятайки, че са попаднали на морска мина, доплувала до града, съобщиха от бургаската полиция.
Затова се наложило екип от Военноморската база – Атия, да отиде на място, за да спаси положението и да извади устройството от водата.
Случката се разиграла във вторник около 14.00 ч. на ремонтирания пристанищен кей, който се намира на булевард „Яворов“ в града.
Устройството се оказало съвсем различно от мина, но видът му изглеждал заплашително и имал маркировки, типични за военните.


Пазят с автомати монетите на Цветан Василев
"Стандарт"
Ще ги съхраняват в трезорите на БНБ заради високата им стойност
Ценната колекция с 1000 златни монети на Цветан Василев бе изнесена от трезорите на КТБ в сряда следобед при изключителни мерки за сигурност. Въоръжени до зъби маскирани спецполицаи зорко пазеха костюмирани мъже, които товареха кашони в черни автомобили на площад "Гарибалди" в столицата. Монетите обаче не отидоха в Националния исторически музей заради високата си стойност. Те ще бъдат пазени в трезорите на БНБ, където се съхранява и държавната колекция от монети.
Високорелефният американски "Двоен орел" - монета, изсечена по времето на първия мандат на президента Рузвелт, е най-скъпият екземпляр в колекцията на Цветан Василев, твърдят запознати. Тя е на стойност около 7,5 милиона евро. Смята се, че в света са останали само седем от този вид. Почти всички ценни пари в колекцията на банкера са от ХХ век и са от чисто злато. Има както древни експонати, така и юбилейни, които са били дарявани на Цветан Василев. Осем от монетите са от най-престижната серия в света. Това са жълтици с ликовете на императорите Наполеон III, австро-унгарския Франц-Йосиф, руска монета с номинация 37,5 рубли от 1902 г., римски солид от 310 г. В съкровищницата са и уникални юблейни колекции "Британската империя на 5 континента" от началото на миналия век - 5 златни суверена и китайска серия на тема 12 източни зодии - всяка също по 5 монети. Изключително ценна е колекцията от Ватикана от 8 монети, от която са изсечени само 500 бройки лимитирана серия, всички от злато 24 карата. Сред тях са монети с изображенията на 8 папи от Пий IХ до Йоан-Павел II. В трезора в София се пази една от всичките 960 златни пари по света, емитирани от Светия престол през 2008 г. с името "Сътворението на Адама". Тя тежи 30 грама и е с диаметър 35 мм. Номиналът й е 100 евро, а цената е 13 000 лева. Според запознати пробата на златото от колекционната лимитирана емисия на Ватикана е 917/1000.