Гърция се отказва от ол инклузива

Новините

29-01-2015, 07:16

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Новият кабинет спира приватизацията на пристанища и на енергийната компания

Новият премиер на Гърция Алексис Ципрас иска да въведе промяна на съществуващия модел за курорт в Гърция, като премахне хотелите, предлагащи услугата ол инклузив, съобщи британският в. "Дейли Мейл".

Ципрас обеща да промени вида на масовия туризъм в Гърция, който се утвърди през последните няколко десетилетия. "Искаме да променим модела на "интензивна експлоатация на туризма", обясниха от кабинета. На първо място премиерът смята да насърчи прехода от ол инклузив почивка към традиционната ваканция, по време на която туристите посещават местните барове, заведения и забележителности. Хотелите, предлагащи храна по три пъти на ден, са популярни сред семействата с по-малък бюджет, които знаят, че няма да се налага да се справят с допълнителни сметки за храна, напитки и забавления. В същото време те са бедствие за местните търговци и ресторантьори, които остават зад оградите на луксозните хотели, отбелязва вестникът.

Междувременно в сряда новата власт шокира с първите си решения. Още преди формално да е поел поста зам.-министър на морския транспорт, Теодорос Дрицас пък обяви, че спира приватизацията на оператора (OLP) на пристанището в Пирея - Piraeus Port Authority. Най-вероятно същата ще е съдбата и на порта в Солун. Решението изправя новата власт не само срещу партньорите в Европа и МВФ, но и срещу Китай. До края на януари е срокът за подаване на обвързващи оферти за държавния дял от 67% на порт Пирея. Кандидатите са петима, но китайската Cosco, която вече оперира две от пристанищата, е смятана за фаворит. Енергийният министър Панайотис Лафазанис пък обяви, че правителството предвижда да замрази и плановете за приватизацията на енергийната компания PPC. В резултат на тези новини акциите на двете компании драстично поевтиняха на Атинската фондова борса. Цената на книжата на Piraeus Port Authority спадна с 8.9%, а на PPC - със 7.4%. Ще бъде спряна също приватизацията на Независимия оператор за пренос на енергия и на гръцката нефтогазова компания. "Ще се опитаме да намалим тарифите за електроенергия и да повишим конкурентоспособността в сектор "енергетика", за да помогнем на гръцките домакинства", каза Лафазанис.

В същото време Алексис Ципрас заяви, че правителството му е готово да "пролее кръвта си", за да "върне достойнството на гърците". Преди началото на първото заседание на кабинета Ципрас посочи, че приоритетът на управляващите са "нови преговори с партньорите, за да се намери справедливо, изпълнимо и полезно за всички решение, което да не предизвика катастрофален разрив. След изявлението му лихвите по 10-годишните гръцки облигации се увеличиха с около 10%. Скокът е израз на притесненията на инвеститорите относно краткосрочните рискове от преструктурирането на гръцкия дълг, за което настоява спечелилата изборите лява партия Сириза.

"Сириза" не иска санкции за Русия
Новото гръцко правителство даде сигнал, че търканията с европейските партньори може да се пренесат от икономиката към външната политика, след като се разграничи от призива на ЕС да обмисли разширяване на санкциите срещу Русия. Това пише в. "Файненшъл таймс". Изданието цитира говорител на управляващата коалиция на министър-председателя Алексис Ципрас, който казал, че Гърция не е одобрила изявление на държавните и правителствените ръководители от ЕС, в което се отправя искане към техните финансови министри да разгледат въпроса за по-нататъшни санкции в отговор на изострянето на насилието в Източна Украйна напоследък, за което САЩ и повечето европейски държави обвиняват подкрепяните от Русия сепаратисти. Първият чуждестранен дипломат, който се срещна с Ципрас, след като той встъпи в длъжност като премиер в понеделник, беше руският посланик в Атина Андрей Маслов, който предаде поздравителна телеграма от президента Владимир Путин.

Гръцки паспорт за децата на имигранти
Всички деца на имигранти, които са родени или израснали в Гърция, ще получат гръцко гражданство. Това съобщи зам.-министърът на миграционната политика Тасия Христодулопулу. "Сириза обеща, че ще даде гръцко гражданство на така нареченото второ поколение имигранти - децата, родени или израснали в Гърция", каза Христодулопулу. Тя добави, че това решение се отнася за "всички деца, които не познават друг дом, дори онези, които не са родени тук, но са дошли в Гърция много малки".

Меркел с ултиматум към Атина
Германският канцлер Ангела Меркел постави ултиматум на новото гръцко правителство, като поиска от него да препотвърди ангажиментите, поети от Атина в рамките на нейната спасителна програма. На заседание на парламентарната група на Християндемократическия съюз Меркел е припомнила, че спасителната програма на Гърция изтича в края на февруари, като е подчертала, че последният транш от заемите за страната не е изплатен и че ще бъде деблокиран само ако Атина спази ангажиментите си. Отговорността за по-нататъшните действия е на гръцкото правителство, казала Меркел.