Вестниците в неделя, 1 февруари

Най-доброто от печата

01-02-2015, 07:00

Снимка:

martijnvet.nl

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вдигат надбавките за второ и трето дете, намаляват за четвърто, пето и т.н.


„24 часа"
Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин обяви във Варна, че се подготвят промени в Закона за семейно подпомагане. Чрез тях ще се насърчи раждаемостта. Надбавките за едно дете ще бъдат 30 лв., за две деца - 80 лв., за три - 130 лева. За всяко следващо ще се дават по 20 лева. Т.е. при 4 деца семейството ще получава 150 лв.
Промените в закона ще бъдат публикувани за публично обсъждане на сайта на МТСП идната седмица. В момента за 1 дете държавата дава 35 лв., за 2 деца - 50 лв., за всяко следващо по 35 лв.


Трябва тояга да удари и нещата в съдебната система ще тръгнат
„Труд"
Изборът на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд е добър. Той е ерудиран, професионалист като съдия и теоретик на правото. Честен и принципен. Не виждам възможност някой да му се обади и да му нареди - направи това или онова. Точно от хора като него в момента се нуждае съдебната власт, която напоследък показва своите отрицателни черти.
Слава Богу, че стигнахме до един добър избор на председател на ВКС, защото Панов притежава качествата да го заеме. Мога да споделя моите впечатления, защото го познавам лично. Изпълнителен директор съм на Центъра за обучение на адвокати. Колегията е от 15 000 души. Избираме най-добрите лектори. Поканих Панов да чете лекции по административно право. Държа на обратната връзка. Колегите го определят като способен и знаещ човек. Пълен професионалист, без нищо отрицателно.


Българската кирилица между Крепча и Улан Батор
„Стандарт"
През 864 г. княз Борис I взема решение, променило кардинално съдбата на България. В столицата Плиска е прието християнството и започват да се строят църкви. Още при езическите ханове България се превръща в една от трите империи на ранносредновековна Европа заедно с Византия и Франкската държава на Карл Велики. Границите й се простират от днешна Будапеща до река Днепър и от Карпатите до Егейско море. Но именно приобщаването към основната религия на Стария континент дава възможност за признаването на вековните успехи.
Военните победи са само една от страните на една империя. Заедно с тях е необходимо мощно развитие на културата, великолепни и вдъхващи респект строежи, монументално изобразително изкуство. И не на последно място - висока литература и книжовност. Но за тази цел е задължителна и собствена писменост, чрез която през Средновековието се показва идентичността.


Пшеницата поевтиня, хлябът - не
„Монитор"
Поевтиняване на пшеницата и царевицата, които иначе традиционно поскъпват през зимата, е отчетено през януари. Това съобщи Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса (ССБ), цитиран от БТА.
Пшеницата за година е паднала с 9% до 310 лева за тон без ДДС. Според експертите от борсата цената се понижава заради добрата реколта и поскъпването на долара.


Хиляди без ток в Северозападна България
"Новинар"
Силни бури тази нощ повредиха съоръжения на ЧЕЗ и оставиха клиенти на компанията без електрозахранване.
Ураганният вятър събори дървета, скъса проводници и повреди съоръжения на ЧЕЗ. Във всички засегнати райони работят аварийни екипи по отстраняване на падналите дървета и отстраняване на повредите, съобщиха от ЧЕЗ.
"За съжаление прогнозата не е обнадеждаваща и не можем да очакваме ситуацията да се нормализира напълно. Всички аварийни екипи обаче ще останат мобилизирани, дори в районите, където времето е спокойно. Предвид ситуацията не можем да се ангажираме с очаквано време за възстановяване на електрозахранването, но работим усилено и екипите няма да спират нито за миг, докато не светне и последната засегната къща. Ако е необходимо ще командироваме служители от съседни области в помощ на колегите си. Призовавам хората да се отнасят с разбиране към съгражданите си, които работят неуморно, за да върнат уюта им", каза Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България.
Най-големи поражения има в област Монтана. В община Берковица без електрозахранване са 6000 клиенти от 19 населени места. В община Вършец са засегнати 2700 абонати от 9 селища. Електрозахранването в град Вършец е възстановено. В община Георги Дамяново без електрозахранване са 1900 души от 11 населени места. 8 селища са засегнати в община Чипровци - без електрозахранване са 2200 абонати.


Стотици се подписаха в съболезнователна книга в памет на Желю Желев
"Преса"
Стотици хора изразиха почитта си към покойния държавен глава на България /1990-1997 г./ д-р Желю Желев, като се подписаха в съболезнователната книга, изложена тази сутрин в сградата на администрацията на президента, съобщава Дарик.
В деня на национален траур, 1 февруари, съболезнователната книга ще бъде отворена от 12.00 ч. по време на поклонението пред паметта на д-р Желев в Патриаршеския храм "Свети Александър Невски".
Патриарх Неофит ще отслужи в неделя от 12.00 часа опелото за президента д-р Желю Желев в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".


Кукери гониха злото на "Сурва" в Перник
"Всеки ден"
И жени нахлузиха маски и дрънкаха с чанове
Кукери, мечки, дяволи, звуци на чанове заливат Перник по време на XXIV международен фестивал на маскарадните игри "Сурва"-Перник 2015 г., съобщи Бгнес. Общо 85 групи с 5371 участници се очаква да залеят улиците на града и днес, и утре, за да зарадват хората с маскарадните си игри.
С "Добре дошли в Перник", кметът на града даде старт на двете фестивални дефилета. Днес и утре на площада десетките маскарадни групи дефилираха и показваха ритуали, като със  страховити маски и чанове те за поредна година гониха злото.
Черните кукери от с. Веселиново идват всяка година. С черни лица и шапки на главите от истинска кожа, тежки чанове на кръста, групата ходи и на други събори. Маските пазят в читалището в селото. Чановете събирали от баби и дядовци от тяхното село, но вече са намерили и спонсор, който им помага.
Българските участници на фестивала в Перник са 5 048, групите от чужбина са 12 с 325 участници. Около 100 000 гости очакват в дните на фестивала в община Перник.