Мародери грабят опразнените домове в Бозвелийско

Язовирите "Горен Чифлик“, "Долни чифлик“ и "Елешница“ се изпускат контролирано

Мародери са нападнали домовете на евакуираните жители във варненското село Бозвелийско. В района са били изпратени екипи на полицията и жандармерията, които да пазят къщите, съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев, цитиран от Дарик Варна.

Кметът на селото Живко Панев коментира, че няма регистрирани кражби, но превантивно са поискали охрана заради прекъснатото електричество в Бозвелийско. Част от евакуирани жители вече са се завърнали в домовете си. Около 30 къщи са засегнати от пороите, като в част от тях водата е стигана до покривите им.

Обстановката във Варненска областвече се нормализира, но остава сила бедственото положение в общините Дългопол, Аврен, Провадия и Аксаково. Снощи язовир "Камчия" е преливал с 250 куб. м в секунда и днес около 12 ч. се очаква приливната вълна да стигне до язовир "Цонево“. Това може да наложи разрушаването на още една дига, след като вече беше взривена дигата край село Сава, за да се отклонят водите към по-ниските терени.

Къщи в Дългопол и Синдел са наводнени, като в Синдел водата е заляла бензиностанция. Местното училище също е пострадало от пороите.

Язовирите "Горен Чифлик", "Долни чифлик" и "Елешница" се изпускат контролирано, съобщават от Басейнова дирекция и предупреждават, че заради намалената ретензионна способност на почвата ще продължи повишението на речните нива в цялата страна, като на отделни места повишенията ще бъдат съществени. В Черноморския басейн това са реките Суха река, Батова река, Провадийска, Камчия, Двойница, Хаджийска, Ахелой, Айтоска, Чакърлийка, Русокастренска, Средецка, Факийска, Селска, Ропотамо, Дяволскa, Караагач, Велека и Резовска.