В Плетена чакат свлачище да събори къщите им

Евакуират се хора и животни

Втора безсънна нощ в село Плетена за местните хора, предаде БТВ. Те очакват всеки момент активизиралото се свлачище да събори къщите им. Засегнати са живеещите в 5 къщи, които се намират на метри от свлачището.

Вместо на топло в домовете си, хората останаха навън. Признават, че се страхуват да се приберат, за да не бъдат затрупани.

Семейство Къдреви живее в най - близката до свлечените земни маси къща. Тази нощ хората избраха да напуснат дома си, който не са напускали от десетилетия. Събират най-необходимото.

"Най-необходимото, аз знам, че и там има завивки, ама някак човек, като е свикнал с едни завивки, с възглавницата, с одеялото, с пижамите, е някак да се почувстваме и ние като хора. Ние се радваме, че няма човешка жертва", казва Руси Къдрев.

Това ще е поредната безсънна нощ за него и жена му Руска: "Снощи ние със съпругата не сме мигнали, защото знаем, че с всеки изминат момент свлачището се активизира, има вече изкоренени дървета от срутването, да не говорим за подпорните стени".

„Дъщерята беше дошла на гости и замина от страх, как ще остави малко дете на 9 месеца да спят тука и отидоха на друго место”, казва Руска Къдрева.

Преди да спасят себе си, хората се погрижили за животните. Закарали ги в края на селото, където да са в безопасност.

Семейството напуска дома си с уговорката да идват и да го наглеждат. Други жители на Плетена останаха цяла нощ навън. А сутринта по почти пропадналия път децата ще тръгнат на училище.

Единствената надежда е дъждът да спре.