Всеки бежанец с чип-карта

Политика

03-02-2015, 12:19

Снимка:

24 часа

Автор:

Цветомила Петрова

Всичко от Автора

Има засилен миграционен натиск, но не може да се говори за нова бежанска вълна, увериха от ДАБ

Всяко лице, настанено в бежански център, ще бъде "оборудвано" с чип-карта. Тя ще служи и за контрол за спазване на вечерния час, който беше приет миналия четвъртък от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и неправителствените организации, които работят в сферата на бежанците и миграцията.

"Тази картова система ще съдържа пълна информация за бежанеца - от име, до страната, от която идва, че дори и това с какво меню разполага в центъра за настаняване", поясни зам.-председателят на ДАБ Златко Александров. По думите му за целта са отделени над 200 000 лева от бюджета на Агенцията за 2015 г.
"Спазването на вечерния час, който беше въведен, ще се осъществява от служители на Държавната агенция за бежанците, както и от охраната на самите центрове, където са настанени нуждаещите се. Това ограничение не е насилствен акт. Ако попитате бежанците ще разберете, че те самите одобряват това решение. Това е важно за тяхната безопасност", поясни председателят на ДАБ Никола Казаков.

Според него подобни ограничения има в редица европейски страни като: Белгия, Литва, Латвия, Великобритания, Австрия и други. "Отново почертавам, че всяко ограничение е с цел безопасност на бежанците. Вечерната проверка ще предотврати възможността нелегални бежанци да се настаняват в центровете. Подобен пример имаше миналата година, когато над 90 души самосиндикално се настаниха в центъра в столичния квартал "Овча купел", заяви Казаков.

Междувременно стана ясно, че от Агенцията провеждат разговори за разкриването на още два бежански центъра, които ще се намират в Южна България.