Русия всява паника за война у нас

Новините

04-02-2015, 07:37

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Мобилизация не тече и това не би следвало да безпокои, когото и да е

Организиран информационен център нагнетява напрежение и паника в България, като разпространява слухове, идващи вероятно от Русия, за война и мобилизация. До това прозрение е стигнал военният министър Николай Ненчев, който коментира вчера твърденията за разпратени от армията повиквателни на запасняците. МО шефът призна, че е споделил опасенията си в тази връзка с премиера Бойко Борисов. "Мобилизация не тече и това не би следвало да безпокои, когото и да е. Политическото говорене трябва да ни притеснява и си мисля, че това е организиран информационен център.Тази дезинформация мина всички нормални граници – мобилизацията, ядрен център с ракети в Шабла, неща, които не отговарят на истината", възмути се Ненчев, визирайки разпространените от "Атака" твърдения.

Според министъра целта на информационната война е да се създава паника, като се внушава, че искаме да правим нещо срещу Русия и Украйна. Ненчев, който за пореден път декларира, че в момента тече обичайна актуализация на списъка със запасняци, голяма част от които живеели в чужбина или имали здравословни проблеми, смята, че проводникът на пропагандата и истерията е именно партията на Волен Сидеров. "Това не е изпращане на повиквателни. Това е писмо, с което информираме съответната личност да се яви, за да се извърши справка. Те се изпращат периодично в различни военни окръжия, за да проверим дали тези хора са в добро здраве и дали са в страната", обясни пред Нова тв Ненчев.

От думите на министъра стана ясно също така, че е възможно през май едва 2 от изтребителите ни да се окажат годни за употреба. Още тази седмица започвали разговорите за удължаването на ресурса на самолетите МиГ-29. За ремонта на машините страната ни щяла да се обърне към Русия по силата на договор, а едва през септември, когато изтичал неговият срок, щели да се търсят по-изгодни възможности за поддръжката на тези самолети. Преди броени дни Ненчев, който призна, че състоянието на военната ни авиация не е добро, посочи като такъв вариант Полша. Тогава той констатира, че към момента армията ни разполага с 15-16 изтребителя, за чиято поддръжка плаща цена над три пъти по-висока от реалната, тъй като тя минавала през посредничеството на руски фирми.

По отношение на информацията за предстоящи проучвания за разполагане на бронирана техника на САЩ на наша територия заради руско-украинската криза Ненчев отбеляза, че към момента се планира няколко американски танка да бъдат базирани временно в полигона в Ново село за участие в учение. Тази година се предвиждало провеждането на общо 77 съвместни тренировки с техника на страни от НАТО.