Уникредит, ПИБ и ДСК: Най-предпочитаните банки за спестяване

Портфейл

06-02-2015, 17:56

Снимка:

pixabay.com

Автор:

AMG

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хората се довериха на УниКредит и ПИБ

УниКредит Булбанк, Първа инвестиционна банка и Банка ДСК продължават да са най-предпочитаните банки за спестяване в България, сочат официалните данни от Централната банка, които станаха публично известни на 30-и януари 2015 г.

Златен медал по доверие печели УниКредит Булбанк, която само в периода септември - декември 2014 г. е привлякла приблизително 660 млн. лв. от населението. По този показател банката, управлявана от Левон Хампарцумян е безалапелационен лидер в страната.
Веднага след нея, със сребърен медал по доверие от гражданите се нарежда - Първа инвестиционна банка (ПИБ), която е повишила своята депозитна база с 600 млн. лв.
Очевидно вложителите отчитат факта, че ПИБ е наблюдавана директно от Европейската комисия. По този повод хората се шегуват, наричайки я - Първа Европейска Банка.
Най-старата банка в България - ДСК, управлявана мъдро от Виолина Маринова, увеличава привлечените средства за посочения период с 515 млн. лв., което показва, че българите продължават да имат високо доверие в институцията.
Предоставените данни от БНБ показват и предпочитания на българите към ЦКБ като надеждна банка за спестяване в България. Банката е привлякла ресурс от 545 млн. лв. през периода септември - декември 2014 г.

Графика: Привлечени средства от граждани за периода септември – декември 2014 г. от 9-те банки определени от ФГВБ за изплащане на депозитите от КТБ (в хил. лв.)

По данни на БНБ