Нови вируси заразяват компютри

Животът

08-02-2015, 09:09

Снимка:

pixabay.com

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Задължително сменете паролата си

Няколко нови вируса заразиха хиляди компютри тази седмица. Заразите идват по различни начини и според специалистите, крадат не само информация, но и пари, разказа НоваТВ.

Схемата е проста. Ваш приятел качва във Фейсбук клип с неприлично съдържание. Отбелязва ви. Той не би направил това, казвате си, но любопитството надделява. Всичко започва да мига в червено. Дори малката ми дъщеря започна да вика: „Майко, недей, това е вирус", разказа Лидия Методиева, която работи като брокер.

Само през изминалата седмица, фаталният клик с мишката направили хиляди интернет потребители. Благодарение на опита и артивирусната си програма, Лидия успяла да пребори вируса. Не всички обаче, разполагат с нейния боен арсенал. В такъв случай задължително е смяната на паролата във Фейсбук. Желателно е да се сменят всички мейли. Освен това, социалната мрежа предлагал и опция, при която, всеки път, когато отворяме профила си, да получаваме SMS с код и само след като го въведем, Фейсбукът ни става активен.

Заплахите за личната ни информация в интернет не спират до тук. Последният хит сред хакерите е вирус, който  придобива контрол върху онлайн банкирането ни. Така, болница в Стара Загора олекнала 20 000 лева.

От болницата не пожелаха да застанат пред камерата ни и така и не разбрахме дали сумата им е била възстановена от банката. Нещо, на което имаме право, ако подадем сигнал за хакерска атака.

Друг модерен вирус е още по-популярен. Той криптира всички снимки, всички документи, всички файлове, а след това ги изтрива. За да отключат файловете ни, хакерите искат между 300 и 600 евро,  но дори да си платим, гаранция, че ще получим информацията си обратно - няма.