9 язовира във Варненско са опасни

Новините

08-02-2015, 09:37

Снимка:

pixabay.com

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Те се намират близо до села в общините Дългопол, Провадия, Аврен и Долни чифлик

Девет от общо 51 са потенциално опасните язовири в момента във Варненска област. Състоянието им е добро, но те крият риск за населението, тъй като се намират в непосредствена близост до населени места, обясни  директорът на Басейнова дирекция за Черноморски регион Явор Димитров, пише Дарик-Варна.

Язовирите се намират в близост до села в общините Дългопол, Провадия, Аврен и Долни чифлик. Именно в тези общини станаха наводненията в последната седмица и бяха причинени доста материални щети. Според Димитров причина за наводненията не са язовирите и тяхното изпускане, а обилните валежи в Дългпол и непочистените дерета в Провадийско.

„Няма опасност от гледна точка на компрометиране на язовирна стена във Варненско. Съоръженията и в Цонево, и в Елешница са сериозни и са изградени по всички строителни изисквания. Язовирите се проверяват два пъти годишно от комисия, назначена от областния управител. Обследва се техническата и експлоатационна годност на всички съоръжения. Заради обилните валежи не помогна дори контролираното изпускане на язовирите“, обясни Димитров.

Според данните, с които разполагат от Басейнова дирекция, за 18 дни близо 60 млн. кубика вода е влязла в язовир Цонево. „Ако на това място нямаше язовир всички тези милиони кубици вода щяха да потекат към реката“, разясни шефът на басейновата дирекция.

Наводняването на най-ниските части на Дългопол пък е било от скатни води, а не от река Камчия. В Провадия пък причината е непочистени дерета. От дирекцията са издали общо 5 предписания за почистване на дерета в Провадийска река и Синдел. До момента обаче това така и не се е случило, тъй като по думите на кметовете на общините те не разполагат с финансов ресурс.

По изискване на Европейския съюз до края на тази година трябва да се изработи план – карта на всички язовори и водни басейни на територията на страната. В момента Басейнова дирекция за Черноморски регион изработва план за риска от наводнения, който трябва да е готов до средата на октомври.