Янко Станев стана председател на СДС. Пак.

Новините

08-02-2015, 23:48

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Досегашният - Цанко Цветанов, бойкотира конференцията

Янко Станев е новият председател на градската организация на СДС. Точно 10 години след като беше изключен от партията той отново оглави сините във Варна. Това стана на отчетно-изборна конференция днес във владиславовското читалище "П.Р. Славейков".

На конференцията имаха право на глас всички членове на СДС-Варна с платен членски внос за последните шест месеца. За да бъде тя легитимна, в залата трябва да са минимум половината членове плюс един. Във владиславовското читалище днес са присъствали около 80 човека, сред които не са били досегашният председател Цанко Цветанов, заместникът му Балин Балинов, Николай Бошнаков - председател на СДС в район "Одесос" и бившият кмет Христо Кирчев, научи varnautre.bg. Според други източници 180 са били членовете на партията на конференцията, на която медии не бяха поканени и официална информация не бе предоставена.

По предложение на Антон Чанев - председател на СДС в район Владиславово, за нов лидер на сините е избран Янко Станев, общински съветник от група "СДС-ДА" в Общинския съвет на Варна.

През 2011 г. Станев влезе в местния парламент като част от листата на ДПС, чийто градски лидер беше тогава. Други съветник от "СДС-ДА" беше избран за зам.-председател днес. Това е Илия Кафалийски, който допреди няколко седмици беше дългогодишен и несменяем лидер на "Гергьовден" във Варна. Също за зам.-председател беше избран Желез Железов - зам.-кмет на район "Одесос", който преди това стана общински съветник от Синята коалиция, но се премести в групата на "СДС-ДА". Другите заместници са Юрий Колев - секретар на Областния съвет на СДС и Христофор Христов, който на последните парламентарни избори беше 6-ти в листата на Реформаторския блок от квотата на СДС.

Остраненият днес, макар и задочно, Цанко Цветанов, беше председател на СДС от 2007-ма година. Оцеля на поста 8 години въпреки многобройните опити да бъде сменен и напускането на десетки седесари, когато това не се случваше. Сам подаде оставка през 2009-а след кoгато синът му беше обвинен и получи доживотна присъда за тежко престъпление, но така и не се раздели с поста си.

Новият председател е сред основателите на варненската организация на СДС през 1989 г. През 1990 г. става член на партията на Петър Дертлиев - БСДП. По същото време Станев е назначен за кмет във временната управа на варненския квартал "Владиславово". Станев е един от създателите на Демократична алтернатива за републиката - ДАР и участва като неин кандидат на парламентарните избори през 1994 г. През 1995 г. става кмет на квартал "Владиславово" от името на ДАР. През 1997-а става член на партия СДС. През 1999 г. е избран за председател на местен клуб на СДС и за член на общинския съвет на партията, а по-късно за общински съветник и областен председател. На 20 юли 2005 г. Янко Станев е изключен от СДС. На 5 декември 2005 г. става член на ДПС, откъдето на свой ред е изключен през януари 2012-а .