Вече сме подслушвани от собствените си телевизори

Чутата от смарт телевизора информация се записва и се предава на трети страни, гласят правилата за поверителност на Samsung Smart TV

Умните телевизори подслушват, тези които си ги купят, предаде BBC. Samsung предупреждава клиентите си, да избягват да говорят за лични неща или по-деликатни теми, докато са пред смарт телевизорите си. Предупреждението се отнася за онези, които контролират своя Samsung Smart TV чрез гласови команди.

Предупреждението се появи в публичното пространство чрез новинарското онлайн списание Daily Beast. То публикува откъс от точка от правилата за поверителност на Samsung, свързани с нейните умни телевизори. В документа се обяснява, че приемникът чува хората в стаята и се опитва да разпознае кога те издават команди, насочени към него. "Ако казаното от вас съдържа лична или друга деликатна информация, тази информация ще бъде сред данните, които ще бъдат записани и предадени на трета страна", гласят указанията на Samsung.

В отговор на разкритието компанията производител излезе с изявление, в което обясни как работи гласовото управление на телевизорите им. С вписването на предупреждението в правилата за поверителност Samsung искали да са откровени с клиентите си, които сами да решат, дали искат да използват някои от новите функции в умните телевизорите.

"Ако клиентът реши и използва функцията за гласово разпознаване, гласовите данни се предоставят на трета страна, докато тече търсенето на команда. През това време гласовите данни се прехвърлят до сървър, който обслужва търсенето и при нужда връща необходимата информация към телевизора. Събраните гласови данни или аудио записи няма да бъдат използвани за комерсиални цели. Потребителите знаят винаги дали гласовото командване на смарт телевизора им е включено, защото при активиране на функцията се извежда знак на микрофон на екрана", обясняват от Samsung. Третата страна, до която достигат данните, обаче не е разкрита.