Депутатите получиха по 5400 лв. в плик

Новините

10-02-2015, 07:11

Снимка:

Народно събрание

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Новите избранници запазиха практиката да назначат за сътрудници партийци, бивши представители на изпълнителната и законодателната власт и роднини

И депутатите от новия парламент запазиха практиката да не отчитат парите, които получават за сътрудници, кафета, костюми и други представителни разходи. Макар че по правилник избраниците могат да качват тримесечна справка как харчат тези пари на сайта на парламента, повече от 100 дни след конституирането му нито един от тях не е публикувал подобен отчет, показа проверка на "Труд".

За този период всеки от депутатите трябва да е получил в плик по 5400 лв. (б.а. - по правилник безотчетните пари са 2/3 от основната депутатска заплата, или 1800 лв. на месец). За отсъстващите от заседанията без извинение има санкции, но допълнителните пари остават - при повече от 5 пропуснати дни депутатите вземат по 600 лв. за представителни разходи.

От 1 януари тази година на безотчетните пари се удържа данък от 10% по Закона за корпоративното подоходно облагане. Налогът ще се плаща от Народното събрание. Макар че няма отчети в интернет, от повечето партии твърдят, че депутатите ще обясняват как харчат парите пред парламентарните групи. Понякога ръководствата им удържат част от сумите за общи разходи.

В предишни мандати ГЕРБ даваха част от парите за лечението на болни деца. БСП ще карат червените да представят отчети за безотчетните суми в групата на три месеца. От парламентарните групи твърдят, че част от парите отиват за заплащане на работата на сътрудници и експерти. И новите депутати запазиха практиката да назначат за нещатни сътрудници партийци, бивши представители на изпълнителната и законодателната власт, че дори и роднини.