Влаковете на баня всеки ден

Новините

11-02-2015, 07:55

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Уволняват 12 служители на БДЖ заради кражба на гориво

БДЖ възстановява 33 влака от 1 февруари

От началото на 2014 година пътническите вагони вече не се чистят всеки ден заради реорганизация на тази дейност

Пътническите вагони и мотриси в България вече ще се почистват всеки ден, а началник-влаковете, които пускат в движение непочистени вагони, ще бъдат наказвани. Това са мерките, които новото ръководство на "БДЖ Пътнически превози" предприема като част от реформата на железниците, съобщи вчера шефът на предприятието Димитър Костадинов.

Оказва се, че от началото на 2014 година пътническите вагони вече не се чистят всеки ден заради реорганизация на тази дейност. Тя е била отделена в поделение на БДЖ със своя собствена администрация и финансиране. Така разходите за чистене са се вдигнали с около 30% - от 3,2 млн. лв. през 2013 г. на 4,1 млн. лв. през 2014 г. В поделението са работели 441 човека, като всички те ще бъдат оставени на работа с изключение на администрацията, която е била около 20 човека и ръководителя на поделението.

Железниците вече са успели да възстановят 23 повредени GPS-а, които бяха монтирани навремето, за да пресекат кражбите на гориво. До края на месеца ще бъдат възстановени всички, а 6 служителя от общо 12, които бяха заловени наскоро да източват дизелово гориво, вече са уволнени, отчетоха от железниците.

Като част от реформата в БДЖ ще бъде поискано от общините пътниците да ползват едни и същи карти за движение с градския транспорт и с крайградските влакове, когато цената на билета съвпада. Такъв е например случаят с маршрута София-Банкя, който струва 1 лев в едната посока и с влак, и с автобус.