Задушница затиска Трифон Зарезан, влюбените и 100-те дни на кабинета

Животът

12-02-2015, 07:15

Снимка:

в. 24 часа

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Най-малко от деня на мъртвите ще се повлияе Денят на влюбените

Православната голяма Задушница преди Великия пост, останалият от езичеството празник на виното Трифон Зарезан и католическият и англикански Св. Валентин - празник на влюбените, се засичат в един и същи ден тази събота. На този ден се навършват и 100-те дни на второто правителство на Бойко Борисов. Политическата традиция повелява в този срок всеки кабинет да получава политически толеранс от опозицията.

Водеща на 14 февруари е Задушницата и тя ще затисне всички останали празници. Това според православието е един от трите дни, в които мъртвите слизат обратно в гробовете си и е ден за почит към тях. Заради Задушницата се отлагат всички църковни бракове, не са уместни и празненствата. В неделята след Задушница е Месопустна неделя, а следващата неделя ще е Прошка. След това започват великденските пости.

Зарязване на лозя все пак ще има, но без тържествата от други години, разказват пред в. "24 часа" винари. Принципно Трифон Зарезан не е православният светец Трифон, чийто ден е на 1 февруари. Трифон на винарите всъщност е остатък от езически обреди и е известен с това, че пиян си отрязал носа, заради това и е Зарезан.

Със Задушница ще се съобрази и правителството. Отчетът на кабинета на първите 100 дни ще бъде обявен в петък, 13 февруари. Че не е редно политически отчет да се прави на Задушница, се сетил премиерът Бойко Борисов, разказаха членове на кабинета.

Най-малко от деня на мъртвите ще се повлияе Денят на влюбените. Магазините вече са наводнени със сърца и всякакъв друг валентински кич. В София дори е организирано публично честване на Св. Валентин с пускане на огнени фенери от моста на НДК.

Министрите се отчитат цяла седмица, началото поставят 4-мата вицета
Цяла седмица ще продължи отчитането на свършената работа през първите 100 дни на правителството. За това са се разбрали вчера министрите на редовното заседание на кабинета.

Още миналата седмица вицепремиерът Румяна Бъчварова, която отговаря за администрацията и коалиционната политика, е изискала от всеки министър да ѝ предаде отчет. В него трябвало да посочи какво е свършил, какви проблеми е открил и какви са приоритетите му за тази година. Някои министри, които вече имали запитвания какво са свършили, били помолени да забавят отговорите си, докато първо излезе правителственият отчет.

Компилация от тези отчети ще бъде представена в петък на съвместна пресконференция на четиримата вицепремиери Румяна Бъчварова, Меглена Кунева, Томислав Дончев и Ивайло Калфин. Премиерът Бойко Борисов по това време дори няма да е в България, тъй като днес заминава за Брюксел за участие в заседание на Европейския съвет.

Четиримата вицепремиери обаче трябвало да представят само основните неща от свършените в наблюдаваните от тях ресори. Така например Бъчварова смятала да наблегне на замислената административна реформа и прегледа на лицензионните режими, които вероятно ще отпаднат. Меглена Кунева пък щяла да се съсредоточи върху съдебната реформа, бъдещата стратегия за борба с корупцията и приемането на страната ни в Шенгенската зона. Томислав Дончев ще отчете задвижените европейски програми и отблокираните при това управление средства за околна среда и регионално развитие.

От понеделник пък министрите ще имат пълна свобода да се отчитат за свършеното. Не всички обаче смятали да го направят. Икономическият Божидар Лукарски например не виждал смисъл да отчита 100-те дни, тъй като този толеранс се дава за запознаване с министерството и реално в него не може да бъде свършена никаква сериозна работа. "То нямаше никакъв толеранс за 100-те дни от опозицията, не виждам какво да отчета", коментира и транспортният министър Ивайло Московски.

Сватби ще има, но само в гражданското
Въпреки че е Задушница, в събота сватби ще има, показа проверка на “24 часа”. Те обаче ще са само с подпис в гражданското, а църковният брак е оставен за по-късно. В Димитровград подписването на 14.II. е освободено от такса. Засега заявките са от 3 двойки, които ще спестят по 70 лв.

10 сватби ще има в Пловдив в събота. "Всичките двойки са записали следобедни часове за подпис. Вероятно са се съобразили с ходенето на гробищата сутринта", коментира шефът на общинското предприятие "Радостни обреди" Нина Христова. За ритуала в почивния ден младоженците ще платят 128 лв., тъй като ще слушат класическа музика на живо от цигулка, флейта и пиано. На делници таксата е от 48 до 90 лв.

"Има три Задушници в годината, тогава се извършват заупокойни служби и панихиди за починалите близки, така че аз и моите събратя гледаме тези Задушници да си останат чисти и да не се преплитат с венчание", обясни свещеноиконом Славчо от храма "Св.Никола" в Търново. Някъде се правели компромиси под претекст, че Задушниците са до обяд, а при вечерна сватба с настъпване на новия ден, можело. Нямало опасност от Божие наказание, но за свещеното тайнство на венчавката човек трябвало добре да си гледа деня, защото един път се венчава. “Да си го подготвят, да си проучат нещата. Не за цял живот да им тежи, че са сключили църковен брак в деня на мъртвите. Той обясни, че тази година Църквата е изместила дори паметта на св. Кирил да се чества ден по-рано, за да не е в деня на Задушница.

"Има едно неразбиране на материята, търсят се най-различни изгоди, вклинявания. Денят на влюбените се тиражира, макар че паметта на св. Валентин ние я честваме на 6 юли", обяснява още отец Славчо. Празник като Св. Валентин не присъства в православния календар. Миряните, които го празнуват или не са православни, или са от тези показни християни, които посещават църква само на големи празници, категорични са и софийските свещеници. Те дори имали термин за тях, наричат ги ВиК християни, защото ходят на църква само на Великден и Коледа.

На 14 февруари е само Задушница, денят на свети мъченик Трифон е на 1 февруари. В този ден трябва да си спомним за мъртвите. Разбира се, всеки вярващ е свободен да празнува каквото реши, но и да носи последиците от своите решения, убедени са те.

Църквата приема за неправилно Задушница да се съчетава и с популярния сред народа празник Трифон Зарезан. Относно мненията, че тази година празнуването му отпада заради съответно националния траур на 1 февруари и Задушница на 14 февруари, свещениците коментираха, че на 1 февруари той е почетен с литургии във всички църкви в страната. Почитането на даден светец не трябва да е свързано с напиване по кръчмите.