Посегнаха на гората на Джанавара

28 акта написаха горски инспектори за последните три дни

Недобросъвестни граждани са посегнали на гората в местност Джанавара в кв. "Аспарухово". Това става ясно от проверки на Регионалната дирекция по горите - Варна. 28 акта съставиха горските инспектори при проверките, извършени в последните три дни. Инспекциите са съвместни с мобилни екипи на териториалните поделения на горските стопанства Варна, Суворово и ловно стопанство Шерба. Целта е била установяване законния произход на съхраняваните дърва за огрев. 

Проверени са 62 частни двора в населени места с концентрация на нарушения в горските територии в съседство с тях. Това са селата Игнатиево, Слънчево, Каменар и кварталите "Владиславово" и "Аспарухово" - местност Джанавара. 

Инспекторите са констатирали съхранение на общо 7 кубика дърва, които са без контролни горски марки и превозни билети. За констатираните нарушения са съставени 22 акта по Закона за горите.

З кубика дърва за огрев и 3 каруци са задържали горските служители от РДГ- Варна при проверка на околовръстния път на Добрич. Транспортираната дървесина е била без превозен билет и без контролна горска марка. За констатираното нарушение горските инспектори са съставили 6 акта по Закона за горите. За последните три дни са проверени 14 моторни превозни средства, транспортиращи дървесина в районите на селата Рудник, Старо Оряхово, Ново Оряхово и Игнатиево.