Синдикатите Vs. Пристанище Варна: Рунд втори

Синдикалистите твърдят, че искането за отнемане на пристанищни територии датира още от началото на 2013-та година

Синдикалната организация на КНСБ в Пристанище Варна влезе в нов задочен спор с управата на порта и транспортният министър. В декларация, разпратена до медиите и премиера Бойко Борисов, председателят на синдикалната организация в пристанище Варна - Запад Пенка Илиева определи действията на шефа на борда на директорите в порта Димитър Атанасов и министър Ивайло Московски като манипулиране на общественото мнение. 

Ден след протеста на пристанищните работници Атанасов заяви, че те са били заблудени от синдикалните организации, че ще има съкращения. Транспортният министър пък определи като тотални лъжи от страна на синдикатите приказките за прехвърляне собствеността на първо и второ кейови места на община Варна."

В отговор от синдиката излязоха със следната декларация:

В последните месеци сме свидетели на необясними действия, неоснователни обвинения и зачестили случаи на използване на лъжа от страна на новия Председател на СД на "Пристанище Варна" ЕАД. Няма да позволя да бъдем обвинявани е следното: 

1. В неадекватното изказване на г-н Атанасов публикувано на 05.02.2015 год. в което изразява своето съмнение в легитимността на един от организаторите на протестния митинг проведен на 05.02.2015 год. от работниците и служителите на "Пристанище Варна" ЕАД, автоматично тези му съмнения се прехвърлят и върху легитимността на действащия КТД на "Пристанище Варна". Подписът на неприетия от него синдикален Председател е страна от този КТД, който е регистриран в Дирекция "Инспекция по труда"- Варна. Изказването му приемаме като неприемане от негова страна на синдикализма в България.

2.Не приемаме обвиненията изказани срещу нас в кадруване. Нека бъде доказано с факти колко пъти сме протестирали срещу десетките новоназначени Председатели на СД през годините. Първият случай срещу който реагирахме е този защото от страна на Димитър Атанасов бяха направени опити за отнемане на наши социални придобивки и опити "Пристанище Варна" да няма бъдеще.

3. Не приемаме обвиненията от този държавен служител в политически пристрастия и агитации. Според Конституцията на Република България и по точно чл.116 неговото назначение е в нарушение, защото нито защитава интересите на нацията, а на определена икономическа групировка, нито е политически неутрален. Нека този, който го е назначил да си носи кръста.

4. Не приемаме манипулацията от новото ръководство, че не е имало опити за отваряне на първо и второ корабни места на "Пристанище Варна" към този момент.

В декларацията, дълга три страници, синдикалистите твърдят още, че искането за отнемане на пристанищни територии датира още от началото на 2013-та година. Това можело да се проследи от кореспонденция между областния управител, изпълнителния директор на порта, Министерство на транспорта и Министерски съвет.

От писмата проличавал и опит "да се заобиколи закона като се нарежда без писмена заповед на пристанищните ръководители да предприемат мерки за рехабилитация, озеленяване, смяна на огради и други мероприятия върху тези територии, с цел подготовката им за отваряне при необходимост".