Всяка класна стая с камера срещу преписвачи

Животът

13-02-2015, 07:20

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

200 училища ще бъдат засеганти, ако парламентът приеме да се завършва основно образование в 7-и клас, а не в 8-и

Директорите на училищата да провеждат националните изпити само в зали, в които има камери, а записите да се пазят не 7 дни, а за по-дълъг период. Това ще изисква образователното министерство от училищата по повод предстоящите национални изпити на зрелостниците. "Всички получиха преди години достатъчно средства за видеонаблюдение, така че има камери", обясни зам.-министърката на образованието Ваня Кастрева. Камерите обаче не се ползват винаги. Сега това ще гарантира, че при сигнали за преписване ще има съответната проверка и наказания.

Поводът за затягането на контрола стана изявление на министър Тодор Танев, че "сега има разлика в матурите", нищо че те са национални. Той не уточни какво точно има предвид, но повтори тезата си, че университетите не трябва да приемат с матури, а с тест за умения. Танев подчерта, че това е негова идея, но как ще наложи тази пратика на автономните вузове, не е ясно. Министърът е категоричен, че трябва да има облекчение на съдържанието на изпитите, защото са сложни. България е страната, в която прагът на тройката е под абсолютния европейски минимум и това е голям спор между специалистите.

Стана ясно още, че около 200 училища ще бъдат засеганти, ако парламентът приеме да се завършва основно образование в 7-и клас, а не в 8-и. Законопроектът обаче предвижда много възможности, така че нито учителите да останат без работа, нито децата - без училище, уточни Кастрева.

След 3-месечно мълчание министър Танев представи публично приоритетите си за работа. Сред тях са гъвкаво финансиране на образованието и науката, училище за деца, които могат да мислят, а не да зубрят, изготвяне на програма, според която всяко дете да има таблет, европейско качество на образованието, край на лесните професори. Тези приоритети тепърва ще се обмислят и разработват.