България по стъпките на Афганистан

Новините

13-02-2015, 10:15

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Дървената мафия и бедни необразовани хора изсичат горите, а след това започват наводнения и свлачища

Дървена мафия, която сече поголовно и изнася дървесината в съседни страни, бедни необразовани хора, които изсичат горите около селата си. А след това започват наводнения и ерозия на почвите. Звучи познато, но става дума за Афганистан. Масовата сеч там започва преди 35 години. Първо муджахидините, след това талибаните се финансират с износ на дървесина в Пакистан. Последствията от корупцията и бедността са катастрофални и вероятно непоправими, пише в доклад на Университета в Небраска, САЩ. Заради изсечените гори, започват чести наводнения и свлачища. Оголените хълмове ерозират, вятърът и водата отнасят плодородния горен слой на почвата не само в бившите гори, но и в низините около тях. Подпочвените води намаляват и територията се превръща в пустиня, негодна за живот, разказа bTV в предаването "Тази сутрин"

Екип на ООН, търсещ последните диви гори с типичното за Афганистан шамфъстъково дърво в провинция Багис, е шокиран, когато осъзнава, че там, където е имало хиляди декари гора, не е останало нито едно дърво. Местни жители разказват, че няма кой да се изправи срещу дървената мафия, защото членовете й са въоръжени и агресивни. Планините и хълмовете, които били зелени и приличали на овощна градина, са се превърнали в пустиня 35 години по-късно. А местните жители вадят дори корените на дърветата, за да ги използват за отопление през зимата. Целият див живот е изчезнал. Екипът на мисията на ООН прави извод, че обезлесените региони вече са негодни за земеделие и изобщо за живот. Сравняването на сателитните снимки на териториите от 1977 и от настоящето показва как зеленината се е превърнала в пустиня.

У нас властите продължават да твърдят, че наводненията, свлачищата и ерозията на почвите нямат нищо общо със сечта. Официално правителството твърди, че горите са в добра кондиция и се секат само санитарно. Сравнителни сателитни снимки от преди десет години на Странджа, Ловешкия балкан и горите около селата, населени с роми показват доста различна действителност. Вижда се как цели хълмове и територии са обезлесени за няколко години. Според статистиката, тези територии продължават да се водят гори, но с просто око се вижда, че в рамките на няколко години са изчезнали 80-90% от големите дървета.

"Дървената мафия в България си има име и то е ДПС", зави с студито на "Тази сутрин" лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Партията му внесе в парламента предложение за мораториум върху износа на дървесина. 60% от изсечената българска гора се изнася в Турция и Валери Симеонов вижда политическо - икономически интереси, които от години строят зад унищожаването на гората.

Във вторник ГЕРБ също се обявиха за мораториум върху сечта, но зам.-министърът на земеделското министерство Георги Костов зави, че проблем с гората няма и на година се сече само около 1% от горския фонд. Зам.-министърът обаче не можа да посочи колко е незаконната сеч. Въпреки очевидните индикации за поголовна сеч в природни паркове, до момента няма нито един издаден акт за нарушение. Зам.-министър Костов заяви, че износът няма как да бъде забранен заради сключени договори.