Във Варненско въведоха спецмерки заради птичия грип

Животът

13-02-2015, 12:18

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Със заповед на кмета на Долни чифлик се забранява любителският риболов във водоемите, които се обитават от диви мигриращи птици

Варненската община Долни чифлик въведе специални мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на високопатогенна инфлуенца на птиците, известна като птичи грип. Това стана със специална заповед на кмета Борислав Натов и след решение на Общинската епизоотична комисия. Заповедта разпорежда на кметовете и кметски наместници и отговорните длъжностни лица от общината да информират всички собственици на птици, че е забранено да пускат пернатите извън дворовете си. Освен това фуражите, с които ги хранят, трябва да се съхраняват в закрити помещения. Стопаните не трябва да допускат контакти на своите птици с пернати от дивата природа.

Със заповедта се забранява още достъпът на външни лица, както и любителският риболов във водоемите, които се обитават от диви мигриращи птици. Не е разрешено организирането и провеждането на изложби, пазари и всякакъв вид събирания на домашни или други птици на територията на общината.

При констатиране на промяна в здравословното състояние или повишена смъртност на отглежданите от тях птици, собствениците им трябва незабавно да сигнализират на телефоните на официалния ветеринарен лекар на общината д-р К. Киров 05142 22 15 или 05142 20 51, се казва в заповедта.