Включват храмове и манастири в туристическите пакети

Туризъм

13-02-2015, 14:40

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Светият Синод ще има представител в Националния съвет по туризъм

Светият Синод ще има представител в Националния съвет по туризъм. Предстои и в най-кратки срокове да бъде изготвено и сключено споразумение за партньорство между Българската православна църква и Министерството на туризма.

Това бе договорено по време на среща между министъра на туризма Николина Ангелкова и негово Светейшество патриарх Неофит, информираха от bTV. Предвижда се на този етап представителят на Светия Синод в Националния съвет по туризъм да бъде без право на глас, но да има право да участва и да се изказва по време на заседанията. В дейността на Съвета могат да участват и други заинтересовани страни, съгласно правилника за дейността му.

Двете страни обсъдиха възможностите за популяризиране на свети места – храмове и манастири, чудотворни икони, свети мощи и др. православни светини и включването им в туристически пакети, както и на разработване на маршрути за православни поклонници с предвидено участие в богослуженията от годишния и денонощния цикъл.

Според представителите на Светия Синод в момента поклоническият туризъм не е достатъчно добре развит в нашата страна. Основен дял от поклоническия туризъм заемат руските граждани, според представителите на Синода. В тази връзка бе обсъдена ситуацията на отлив на туристи от Руската федерация и мерките, които Министерството на туризма предприема, за да й противодейства. Николина Ангелкова информира, че съвместно с Министерството на външните работи е намерен начин за облекчаване на процедурите за издаване на визи за руските граждани и се ангажира да търси и допълнителни облекчения при поклонически туризъм.

Двете страни се обединиха около мнението, че трябва да бъде търсен механизъм част от постъпилите от туристически такси приходи да остават в конкретните туристически обекти и да се използват за поддържането и социализирането им с цел създаване на по-добри условия за туристите и за разработването на информационни материали. Ще се работи и за регламентиране използването на православните храмове с туристически цели, така че да не се нарушава редът, а информацията, която се поднася в храма на туристите да е коректна и съобразена с православните традиции.