Афера за $5 милиона размъти блатото на погребалната мафия във Варна

Крими

15-02-2015, 12:18

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

"Щом човекът е жив, кой всъщност е бил пъхнат в крематориума?", питат се разследващите

Опит за колосална застрахователна измама стана повод погребалната мафия във Варна да бъде обърната с хастара наопаки. 5 милиона щатски долара стоят в дъното на международна афера, свързана със застраховка "Живот" на нашенец, живеещ в Америка, който уж починал, а впоследствие се оказало, че е "възкръснал", разкриват отлично осведомени източници от погребалния бранш в морската столица, разказва в. "ШОУ".

Тепърва обаче процесуално-следствените действия продължават, а източници от прокуратурата разкриват, че при всички положения те ще доведат до още разкрития. В полезрението на службите попаднали две скандални дами, чийто

месечен оборот от търговията с трупове възлиза от 20 000 до 25 000 лева

доверяват разследващи. От близо година има данни за застрахователна измама в особено големи размери. Към момента държавното обвинение "се е закачило" за нещо по-малко – документни престъпления, и вече е повдигнало обвинения на две скандално известни дами от траурния бранш.

Схемата с опита за застрахователна измама е от началото на миналата година. Тогава мъж отишъл в небезизвестната в бранша погребална агенция "Реквием", чиито собственички са Мария Стефанова и Петя Мушинкова. Двете дами, в траурния фолклор битуват с прозвището си "Азис и Китаеца" и са спрягани от колегите си в бранша за двойка. Именно двете дами са сочени като

босовете на търговията с трупове

и според останалите фирми използват брутални методи, само и само и да се докопат до поредното погребение. "Всички ги знаят как работят. Това обаче, което е станало миналата година, е наистина бомбастично. Говори се, че са станали част от схема, която е целяла застрахователна измама за 7-цифрена сума в долари", доверява човек от бранша, до когото достигнала информация, че Стефанова и Мушинкова станали обект на разработка.

Действително срещу тях е образувано досъдебно производство, което към момента е по чл. 308 от Наказателния кодекс, или иначе казано – за документни престъпления. Касае се за съставяне на неистински документи, като това е само началото на продължителната разработка, която безпрецедентно

разбутва застоялото блато на погребалния бранш

В траурните агенции се чуло за аферата със застрахователната измама някъде към лятото на миналата година. Според неофициалните информации, които прехвърчат, в началото на 2014-а при "реквиемките", както още са познати двете дами, се появил мъж, чийто брат бил починал. Покойният приживе живеел в Америка, но се споминал в родината си и опечаленият му брат се свързал с оборотното погребално бюро, за да се погрижи за траурния ритуал и след това мъртвецът да бъде кремиран. Дотук нищо ненормално и изненадващо, ако, разбира се, я нямаше малката подробност, че починалият имал застраховка "Живот" на впечатляващата стойност от 5 милиона долара, чийто бенефициент се явявал именно братът.

"Това, което се говори, е, че всъщност реално нямало починал, а човекът си бил жив. И схемата била да му се издаде фиктивен смъртен акт, за да могат да се усвоят парите", обяснява човек от бранша. И добавя, че очевидно нашенецът се свързал с траурните агентки именно с тази цел. Съответно, последвало мнимо посещаване на адрес, издаване на свидетелство за смърт, подписано с името и парафа на реален лекар, който обаче и хабер нямал за цялата история. "Най-фрапантното е, че този доктор въобще не е бил в България по това време“, разкрива още източникът. И добавя, че било въпрос на детска игра с въпросното свидетелство да се издаде и смъртен акт. "Нещата са такива, че

документално могат да ви усмъртят за един час

Има ли свидетелство за смърт, после никой не проверява, а направо издава смъртния акт", казва още запознатият. Схемата обаче се пропукала, когато се пристъпило до разговори със американската застрахователна компания с цел изплащане на застраховка. Оттам започнали щателна проверка, тъй като току-така подобна колосална сума не се изплаща, обясняват още запознати със случая. US-застрахователите установили, че нещо не е както трябва и по едно време настъпил "Лазаровден". "Оказа се, че човекът "възкръсна", лаконичен, но и достатъчно красноречив бе прокурор от върховете на държавното обвинение, който пряко наблюдава разследването. Той потвърждава пред изданието, че впечатляващата цифра от 5 милиона долара е действителна. Крещящата въпросителна в цялата схема е, че на практика кремация има. "И тук се питаме:

щом човекът е жив, кой всъщност е бил пъхнат в крематориума?

риторично пита източник сред разследващите. "Идва братът на някакъв човек, който живял в Америка, и казва, че е починал. В действителност е имало идея той да получи някаква застраховка на голяма стойност, но това не се е случило. Тоест – няма причинени вреди", обяснява адвокатът Бранимир Балачев, който е бил ангажиран от двете "реквиемки". Юристът потвърди, че те са разследвани за документно престъпление и че има повдигнати обвинения, като разясни, че разследването към момента е в съвсем начален етап.

Засега прокуратурата е абсолютно лаконична. Говорителката на районното обвинение във Варна се измъкна с дежурното: "разследването продължава". Все още не е ясно кой каква роля има в цялата афера, но пък за сметка на това случаят се оказал повод разследващите да "подпукат" целия погребален бранш. Една от причините била издирване на трупа, който отишъл в пещта на мястото на "американеца". Редица разпити, няколко уволнения в държавни болници, претърсвания и изземвания на компютри и документация са само част от реализацията на разследващите, заели се с разнищването на погребалната мафия. На 16 януари спецове, придружени от прокурор от Районна прокуратура – Варна влезли в болниците "Света Анна" и "Света Марина" в града. Щателни проверки на документацията изкарали наяве безобразните и порочни практики за гратисното вкарване на трупове в моргите. Безогледното внасяне на безименни покойници в препараторните зали, липсата на ясен отчет и прибирането на "пари на джоб" шокирало разследващите.

Последвали три уволнения

като ръководствата на болниците само чакат протокола от разследването, за да вземат още по-крути мерки. Освен масираните обиски разследващите не пропуснали да наминат и към "гаража на ужасите", който се намира срещу Окръжна болница във Варна, чието съществуване разкри вестник "ШОУ". В двете клетки в подземния гараж "реквиемките" за "по-лесно" държали труповете, като по този начин избягвали плащането за морга през зимните месеци. Според източниците на изданието тази практика продължава и сега, тъй като отново имало потресаващи находки.