Дете с рак – какво да правят родителите

Ракът създава криза в живота на всеки член от семейството

Когато едно дете бъде диагностицирано с рак, това е удар за родителите, братята и сестрите, и всички хора, които го обичат. Ракът създава криза в живота на всеки член от семейството. Нормалният начин на живот търпи промяна - родителите започват да отсъстват от работа и може да се наложи за братът или сестрата да се грижат роднини или съседи. Болното дете е във фокуса на внимание от страна на родителите.

На семейството трябва да се предостави достатъчно изчерпателна информация за диагностиката и лечението на тяхното дете, както и да бъдат уведомени за краткосрочните и дългосрочните ефекти на лечението. Родителите трябва да са наясно с рисковете - риск от сърдечни или белодробни щети, риск от вторичен тумор или проблеми с плодовитостта, тъй като детето им може да се сблъска с тях някой ден. Те ще трябва да вземат трудни решения и да са запознати с лечебния план, за да се чувстват добре когато дават разрешение за тестове и процедури. Ще им се наложи да подписват и формуляри за съгласие и да взимат важни решения за това кое е най-доброто за детето им. Всичко това е прекалено много информация, която родителите трябва бързо да усвоят, след като преодолеят вцепенението и шока от това, че детето им е болно от животозастрашаващо заболяване, и да работят в посока на неговото лечение с надеждата, че нещата ще се оправят.

Как се справят родителите с тази ситуация? Само те си знаят. Всичко зависи от житейския им опит, културните различия и техният собствен стил за справяне със ситуации, когато са изправени пред голямо напрежение и стрес.

Международният ден на децата, болни от рак – 15 февруари, ни напомня, че ранното диагностициране е предпоставка за предотвратяване на риск. Този ден е ден на надеждата, надеждата, че с правилно лечение, съчетано с иновативни методи, съвременна апаратура и квалифициран медицински екип, лекарите ще планират и осъществят най-доброто лечение.
По последни данни, в световен мащаб, всяка година около 200 000 деца са диагностицирани с рак, като 20% умират от коварната болест поради липса на средства, донорска кръв и квалифицирана медицинска помощ. Най-често срещаните ракови заболявания при децата са левкемия, рак на централната нервна система и рак на лимфната система.
„При левкемията няма стадии, не може да се установи къде във времето е началото й. Протича незабелязано, със скрити симптоми. При сто процента от случаите, обаче, анемията е водещ фактор. Други симптоми са хеморагичните прояви - кръвоизливи по кожата и лигавицата, и прояви като увеличение на лимфните възли“, информира проф. д-р Алп Йозкан, специалист педиатрична онкология в Медицинския Център в Истанбул.

Симптомите при туморите на централната нервна система варират значително в зависимост от разположението, размера и вида на мозъчния тумор. Те включват от една страна неспецифични симптоми като главоболие, виене на свят, гадене, повръщане. От друга страна се проявяват със специфични неврологични и нервно-психиатрични симптоми като парализа, емоционални промени, нарушения в зрението или в говора, епилептични припадъци и промени в поведението на личността. Най-разпространените солидни тумори в мозъка са глиомът и медулобластомът.

Прогресивното подуване на лимфни възли е характерен знак за лимфом. Обикновено се наблюдава на шията, в слабините и под мишниците. Други симптоми могат да са общо неразположение, необяснимо повишаване на температурата над 38°C, нощни изпотявания, безпричинна загуба на тегло; постоянна умора и отпадналост, понижен апетит, задух или кашлица, сърбеж, който може да бъде упорит и по цялото тяло. Тези симптоми, обаче, могат да бъдат срещани и при други заболявания, т.е. няма гаранция за наличие на лимфом. Това е една от причините за същественото значение на диагностичните изследвания при установяване на диагноза.

Причината за възникването на тези ракови заболявания е неясна. Но със сигурност може да се каже, че влияе генетичният фактор, отслабената имунна система, нездравословният начин на живот, стресът и факторите на околната среда.

Освен гореспоменатите заболявания в отделение педиатрична онкология в Анадолу Медицински Център се лекуват и пациенти с тумор на Вилмс, невробластом, рабдомиосарком, ретинобластом, ендокринни тумори, неврофиброматоза, и др. заболявания.

Специалистите от Анадолу Медицински Център съветват родителите да не пренебрегват превенцията. Колкото по-рано бъде установена диагнозата, толкова по-надеждни са прогнозите. Съветите, които лекарите дават на родителите, след като преодолеят шока, че детето им е онкоболно, са:

•Потърсете информация за поставената диагноза и плана за лечение
•Проучете за напредъка в методите на лечение
•Проучете медицинския екип и се доверете на уменията на лекарите
•Дискутирайте открито страховете и безпокойството си по отношение на лечението с медицинския екип
•Поддържайте здравословен баланс между оптимизъм и реалност
•Споделяйте чувството на надежда с членовете на семейството
•Научете се да толерирате приливите и отливите на надеждата
•Разговаряйте с хора с вашата история
•Приемете че има неща, които не може да контролирате
•Наслаждавайте се на красотата на живота всеки ден
•Приемете, че имаме само настоящия момент, в който да живеем.

Информация за Анадолу Медицински Център може да намерите на www.anadolumedicalcenter.bg, а историята на шестгодишния Кристиян, лекуван успешно в отделението по Педиатрична онкология, може да прочетете ТУК.