Лечението на рак от 60 до 1700 лева

Животът

18-02-2015, 07:35

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вместо да ги вливат на пациенти у нас, медикаменти се изнасят незаконно зад граница, твърдят лекари

Разходите за онкомедикаменти у нас растат, а пациентите - не. Драстично различни са и стойностите за лечение на пациентите в отделните клиники. Безспорно едни от причините за това са навлизането на все по-нови и скъпи медикаменти, както и наличието на все по-тежко болни хора. Според специалисти в бранша обаче има и злоупотреби.

Драстични разлики в стойността на химиотерапията за един пациент се наблюдава в различните болници у нас. В същото време се увеличават разходите за онкомедикаменти, без да се повишава броят на пациентите. Това показват официални данни на здравната каса за 2014 г. Освен на чисто медицински причини финансовите разлики може да се дължат на неефективната система, по която НЗОК плаща лекарствата, както и на злоупотреби като нелегален износ, съмняват се лекари. Никой обаче не иска да го потвърди официално. Еднакъв е броят на пациентите с рак - 32 000, които са получили химиотерапия, платена от НЗОК, през 2013 г. и 2014 г. В същото време разходите за онкомедикаменти на касата са се увеличили от 162 млн. на 217 млн. лв. или с една трета. Драстични са разликите и при средната стойност на лекарствата за рак, които се използват за един пациент на месец в 36-те онкологични клиники у нас. Тя варира от 60.15 лева до 1.711.30 лева (виж таблицата). На практика разликата е 30 пъти, което няма как да бъде обяснено само с чисто медицински причини.

Най-скъпа е терапията в онкохематологичните клиники, където в голяма степен това се дължи на спецификата на заболяванията. Дори между тях обаче има съществена разлика в цената. Например в специализираната болница по хематология за възрастни в София цената на терапия е 1215 лв., а за деца - 269 лв. Разходът за лекарства варира значително дори в идентични болници в един град. В София например терапията в две големи държавни многопрофилни болници е от 149 до 812 лв.

Отклонения има и в разходите на частните болници. В клиника "Софиямед" например дават по 93.29 лева за терапия, а в "Надежда" - 785.21 лева. Тези разлики се потвърждават и от данните за лечението само на една диагноза - рак на гърдата. Най-скъпо то е в "Света Марина" във Варна - 1143.03 лева. Най-евтино пък е в "Йоан Павел" в София - 9.52 лева.

Основните причини са медицински, категорични са от здравната каса и министерството. "Приложението на новите по-скъпо струващи медикаменти води до по-добро качество на живот и увеличена преживяемост в сравнение с конвенционалната по-евтина и по-ниско ефективна химиотерапия. Това увеличава броя на живите пациенти с онкологични заболявания, на които е необходимо да се осигури специфично противотуморно лечение", се казва в становище на двете институции. Преведено то означава, че все повече хора са толкова тежко болни, че се нуждаят от най-скъпото и иновативно лечение. Също така всяка година на пазара излизат все по-нови лекарства с още по-високи цени.

От Касата и министерството обаче признават, че има и други причини за увеличаването на разходите, като несъвършената система за заплащане на онколекарствата в болниците. Заради нея един и същ препарат се плаща от касата на различни цени в отделните клиники. Разликите варират от неколкостотин лева до над 1000 лв., както вече "Стандарт" писа. Затова от касата и министерството искат да се извършва централизирано задължително договаряне на отстъпки от цената за лекарства за рак. Ако няма такива, медикаментите да не се плащат. Също така да се въведе електронен търг. Промените се предлагат за пореден път, но досега не са били одобрени от депутатите нито веднъж, не е ясно дали сега ще бъдат приети.

Нелегалният износ на скъпите лекарства за рак и генерирането на фиктивната им употреба тук е третата причина за увеличението на разходите за онкомедикаменти на касата, твърдят медици. Схемите са прости. При една от тях на хартия болницата отчита, че е ползвала дадени лекарства за лечението на един човек, но реално не е било така. Пациентът няма как да разбере, защото не знае какво има в банката. Касата също смята, че всичко е наред, защото проверява само документите и плаща всички медикаменти. На практика обаче част от тях се изнасят извън страната и се продават втори път. За наличието на подобни практики свидетелства и рязкото увеличение на разходите на медикаменти при шест-седем болници, които са концентрирани най-вече в София, Пловдив и Варна. Само за една година техните харчове за онкомедикаменти скачат с 30 до 100 процента. В същото време увеличението за останалите клиники е много по-малко.