Румънци и американци май откриха ново находище на газ в Черно море

Petrom и ExxonMobil все още проучват данните от сондата Пеликан в участъка Нептун

Petrom, единственият румънски производител на петрол и газ, и американският гигант ExxonMobil може би са открили ново газово находище в Черно море, съобщава Ziarul Financiar.

Двете компании съобщават, че все още проучват данните от сондата Пеликан, разположена в участъка "Нептун" в Черно море, пише БТА.

Според източници на румънското издание капацитетът на новооткритото находище е около 20 млрд. куб. метра. От Petrom и ExxonMobil обаче за момента опровергават тази информация.

През декември в интервю за Euronews главният изпълнителен директор на Petrom Мариана Джордже заяви, че "Черно море се върна обратно на петролната и газова карта".

"Най-важният ни проект е придвижването на газа до брега. Планираме да изградим тръбопровод от Добруджа – на брега на Черно море, в южната част на село Подисор, където той ще се свърже със съществуващите тръбопроводи", отбеляза Джордже.

"Надеждата е, че с откриването и развитието на газа в Черно море Румъния може да стане независима от вноса на природен газ... След като тези залежи бъдат пуснати в експлоатация, нуждите от внос няма да са такива. Този вид открития може да запълни някои от нуждите на Европа", заяви още тя.

През 2013 г. общото потребление на газ в Румъния възлизаше на 12,5 млрд. куб, метра, отбелязва още Ziarul Financiar.