Поевтинява токът от американските централи

Портфейл

20-02-2015, 07:59

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

НЕК е натрупала над 700 млн. лв. дългове към двете централи

Националната електрическа компания (НЕК) днес ще подпише предварителен меморандум с американските централи "AES Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" за намаляване на цената на тока, произвеждан от тях, съобщава "Труд" като се позовава на източник от енергийната комисия в парламента. Постигнатото споразумение ще позволи цената на тока да се задържи на сегашните си равнища и той да не поскъпва.

Държавната НЕК е натрупала над 700 млн. лв. дългове към двете централи и дълго време те не искаха да преговарят, докато държавната компания не им се издължи.

До последно днес са били обсъждани няколко варианта на договорите с американските централи. Според източниците на "Труд" тецовете са се съгласили на намаление на цените, при условие че бъде изкупувана 100% от тяхната енергия и те работят.

До редакционното приключване на броя не стана ясно какво ще е намалението, но няма да се удължават сроковете на договорите с централите като компенсация, каквато беше първоначалната идея.

Договорите с "AES Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" са 15-годишни и започнаха да текат от 2011 и 2009 г. съответно.
През миналата година Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) определи по-ниски цени на тока от двете централи, въпреки че реално такива не бяха договорени от НЕК.

Това още повече увеличи дефицита, който натрупва държавната компания, и заедно с недостига заради ВЕИ-тата той стигна 600 млн. лв. годишно. Днешната промяна в цените ще изчисти част от загубата на НЕК.

Отделно регулаторът попита Европейската комисия дали дългосрочните договори на високи цени с тецовете не са държавна помощ.
До момента няма отговор от Брюксел.