Уволниха директора на дом за стари хора във Варна, в който убиха 71-годишна жена

Крими

20-02-2015, 09:32

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откраднаха 11 700 лева от дома за стари хора

Филип Щерев бе сложен за шеф в дом "Гергана" още през втория мандат на бившия варненски кмет Кирил Йорданов

Директорът на Дом за възрастни хора и инвалиди "Гергана" във Варна - Филип Щерев, ще бъде освободен от длъжност. Това става седмица след скандалното разследване на в. "168 часа" за ужасната смърт на 71-годишната Йорданка Тодорова, оставена 9 денонощия в дома без лекарства, храна, вода и грижи. Новият директор ще прекрати трудовите взаимоотношения на старшата медицинска сестра и на докторката на социалното заведение, които според източниците на вестника са причина за смъртта на Йорданка. Информацията за уволненията съобщи зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности д-р Лидия Маринова.

Независимо от адекватната реакция на общината по случая има и прокурорско разследване, както и проверка на община Варна. Те трябва да установят дали 71-годишна Йорданка Тодорова е оставена умишлено 9 дни без надлежните лекарства, вода и храна от служебно ангажирани лица. Лишена и от лекарска помощ, варненката изпада в безсъзнание и часове наред никой не търси Спешна помощ.

Според представители на Националната пациентска организация "Хепасист" всичко това е довело до смъртта на възрастната жена. "След като ни подадохте сигнал за информацията, с която разполагате, предприехме незабавна внезапна проверка", разказа д-р Маринова. "Установихме много сериозни пропуски във воденето на документацията на дома. Още по-притеснителни бяха фактите за дисциплинарното изпълнение на трудовите задължения на директора, докторката и старшата сестра. В понеделник ги повикахме да дадат своите писмени обяснения в общината като част от образуваната от нас проверка. Всичко, с което разполагаме, довежда само до един възможен изход от ситуацията, а той е освобождаването им от заеманите длъжности", обясни д-р Маринова. Зам.-кметът категорично опроверга тезата на Щерев, че е натопен и срещу него се действа "по поръчка". Управлението на Дома за възрастни хора и инвалиди "Гергана" не за първи път е обект на жалби.

Както и сам Щерев твърди - нервите и кръвното му не са добре заради "последните три подобни случая". Най-потресаващият от тях обаче е този с Йорданка Тодорова. Тя е изписана от МБАЛ "Св. Анна" след инсулт в доста добро състояние. Жената няма дом, деца и роднини, което налага общината да я настани в специализирания Дом за възрастни хора, където да й помогнат да се възстанови. В качеството си на директор Щерев отказа да коментира собствената си версия за последния злощастен случай със смъртта на Йорданка.

Самият той сподели, че лекарката в Дома отказва да коментира защо пациентката не е зачислена 9 дни за храна и лекарства, защо не е сменен личният й лекар, както и защо са отказали да дават изписаните лекарства от последното джипи на възрастната жена. Същата лекарка, положила задължителната Хипократова клетва, отказва да дойде часове наред при изпадналата в безсъзнание жена, защото е в частния си кабинет.

Филип Щерев бе сложен за шеф в Дома за стари хора още през втория мандат на бившия варненски кмет Кирил Йорданов. Той бе назначен през 2009 г. като временно изпълняващ длъжността директор до обявяването на конкурс. Допреди това бе в ръководството на общинската фирма "Пазари".