Отмениха присъдата на варненския треньор, който се обеси

Смъртта на обвиняемия отмени наказанието му

Варненският окръжен съд отмени присъдата на бившия футболен треньор на Черно море Венцислав Маринов, който миналата седмица сложи край на живота си. Самоубийството му беше извършено в деня, в който делото стартира на втора инстанция.

През ноември 2014 г. Маринов се призна за виновен по обвиненията за блудство и опит за полов контакт с 12-годишно момче, както и за блудствени действия и полов акт с 10-годишно момче. Жертвите са били негови възпитаници в детско-юношеската школа на клуба. Варненският районен съд му определи условно наказание от 3 години лишаване от свобода, отложени с изпитателен срок от 5 години. Маринов беше осъден да заплати и общо 35 000 лева обезщетения на семействата на децата. Решението беше обжалвано от прокуратурата, която настоя за ефективно наказание от 9 години затвор.

На 12 февруари, когато се гледаше делото пред Окръжния съд, Маринов беше открит обесен около 7 ч. сутринта в дома си. Информацията за това обаче е достигнала до магистратите, след като вече са били изслушани пледоариите на страните и заседанието е било приключило, предаде Дарик Варна.

Съгласно разпоредбата на Наказателно-процесуалния кодекс за случаите, когато деецът е починал, Варненският окръжен съд отменя присъдата на Маринов и прекратява наказателното производство.

Наблюдаващият делото прокурор от Районна прокуратура Ивелина Желева коментира, че за съдебния район е прецедент осъдено лице да почине, преди присъдата му окончателно да е влязла в сила и наложеното му от по-нисша инстанция наказание да бъде отменено заради настъпването на смъртта му. По думите й извършените от Маринов престъпления са едни от най-тежките, за които през последните години Районна прокуратура е внасяла обвинителни актове.