Черно море е на финал за Купата на България

"Моряците" наваксаха пасив от 12 точки и ще спорят с Лукойл за трофея

Черно море Порт Варна е на втори пореден финал в турнира за Купата на България. "Моряците" обърнаха Рилски спортист във втория полуфинал и спечелиха с резултат 75-73. Те изоставаха с 12 точки в третата част и с 5 при две минути до края на мача, но след по-добри изяви в решителните моменти съумяха да спечелят. Ключова роля за обрата изигра Пламен Алексиев в третата част, а герой в края бе Милян Пупович. Така в неделя от 15.00 часа Черно море ще играе с Лукойл Академик на финал, а утре от 17.00 Рилецо среща Ямбол в спор за бронза.


Двата тима тръгнаха равностойно в началото, като малко преди края на първата част Рилецо се откъсна с 8 точки напред. Тя обаче завърши с 6-0 за варненци и те намалиха, а малко след началото на втората и изравниха. След това отборите си разменяха кошове и водачество, а в един момент Рилски вкара 6 точки поред и се откъсна със 7, каквато бе и разликата на полувремето.


След паузата Рилецо поведе и с двуцифрена разлика, като дълго време държеше около 10. Преднината се покачи и на 12, но третата част завърши със серия от 12-2 за варненци, включително с две поредни тройки на Пламен Алексиев, и те се върнаха в мача.


Варненци вкараха първите два коша и в последната част, с което поведоха, а след това Рилецо изравни. Алексиев наниза нова тройка, но след нея самоковци вкараха 6 точки поред и излязоха напред. В един момент след нов кош на Алексиев Черно море оново взе аванс от 1 точка, но пък невероятният в този мач Данчо Бозов вкара 6 поред и пак даде преднина на Рилецо. Въпреки всичко обаче "моряците" не се предадоха и при 1.27 изравниха резултата след кош и фаул на Маринов. Последваха по два пропуска и за двата отбора, но при втория за черноморци Милян Пупович бе на точното място и добави топката в коша на Рилецо за аванс от 2 точки и 19 секунди до края. В атаката за самоковци Норфлийт пропусна, а Великов бе фаулиран. Той не вкара нито един опит, а отчаяната стрелба на Гуджино в края не бе успешна.


За победителите с 18 точки и 8 асистенции завърши Станимир Маринов, а Милош Коматина се отчете с 13 точки. Пламен Алексиев пък влезе от пейката и вкара 11 много важни точки.


За самоковци 26 точки отбеляза Йордан Бозов, а с по 10 завършиха Жарко Ракочевич и Върнън Тейлър.