Лято 2015: Още по-малко руски туристи

Общество

21-02-2015, 13:42

Снимка:

Българияутре/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Министър Ангелкова посочи 6 основни причини за очаквания спад

Руските туристи през тази година у нас ще са още по-малко от миналата. Това става ясно от отговор на министъра на туризма Николина Ангелкова по повод депутатски въпрос за последиците от санкциите на Европейския съюз срещу Москва.

Министър Ангелкова посочва 6 основни причини за очаквания спад: ситуацията в Украйна, напрежението в Близкия Изток, девалвацията на рублата, поскъпването на почивките за руснаци зад граница, наложените ограничения за пътувания на руски граждани, фалит на над 20 руски туроператора и нарушаване на чартърните програми.

За периода януари-ноември 2014 г. България е била посетена от 645 825 руски туристи, сочат данните на Националния статистически институт. Това е спад от 3,1% спрямо същия период на предходната година, посочва Ангелкова и уточнява, че отливът на руски турсти от други туристически дестинации е далеч по-голям.

"Експертните оценки показват, че през 2015 г. тенденция за намаляване на броя на туристите, които ще почиват извън Русия, ще продължи", пише тя.

Опасенията на експертите са свързани с очакванията от сериозно поскъпване на почивките в чужбина за руските граждани. Прогнозите са за скок от 50-80%, спрямо цените за почивките, които руснаците са плащали през миналата година. Допълнителни фактори за мрачната прогноза за спад на руските туристи у нас са свързани с ограниченията за пътуване в чужбина на редица руски бизнесмени и държавни служители, въведените нови правила за ползване на социалните фондове, които преди са изпращали своите служители и техните семейства на почивки у нас, активната роля на руската страна за развиване на вътрешния туризъм, както и конкурентните цени на руските курорти спрямо тези в българските курорти.

Министърът на туризма обръща внимание и на още една негативната тенденция от 2014 г.: през миналата година руските туристи са намалили с 6% средствата, които харчат при почивки в чужбина.