Карнавалът във Варна - пищен и многолюден

ВИДЕО: На специално изградена платформа всеки показа своя костюм и номер за около минута

Хиляди малки и големи излязоха днес в центъра на Варна, за да участват в карнавал. Празникът на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия, организиран от общината стопли варненци в студения февруарски ден.  Идеята на пилотното издание е да се възроди прочутия Варненски карнавал, който е бил най-значимото събитие в периода след Освобождението. В края на 19 век във Варна карнавалните празници са продължавали през цялата сирна седмица. Провеждали са се вечеринки и балове; групи маскирани посещавали къщите на познати и непознати или се разхождали с файтони, отиващи уж на "официални визити".

Същинското карнавално шествие се провеждало в неделята на Сирница по ул. "Бенковска" (т. нар. "Любовна"). Особено внимание се обръщало на карнавалния костюм. "Деца и възрастни ровят в килери, скринове, сандъци, за да измъкнат някогашни селски носии, старинни градски облекла", разказват архивите на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". 

СНИМКИ 

Карнавалът днес успешно успя да върне традицията от преди два века. Близо 40 участници - индивидуални и състави, дефилираха днес на пл. "Св. Св. Кирил и Методи", за да бъдат оценявани от жури. На специално изградена платформа всеки показа своя костюм и номер за около минута. 

Почти като едно време и днес стартът на дефилето бе даден от превозни средства. Не обаче от файтони, а от мотори. Рокери и други любители на двуколесни, мощни машини форсираха двигатели още от бул. "Владислав", след което завиха към площада и минаха през платформата, за да покажат возилата си. 

След тях на платформата започнаха да се изреждат училищни състави с танцови и певчески изпълнения, театрални трупи, кукери, герои от комикси и прочее.

Всеки приключил изявата си, се подреди за шествие, което тръгна по бул. "Мария Луиза". Оттам участниците се спуснаха към входа на Морската градина за концерт и финално оценяване от журито на друга платформа.