Откриха мумифициран монах в 1000-годишна статуя на Буда

Животът

22-02-2015, 23:19

Снимка:

© Drents Museum

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изкопаха мистериозна черна гробница на Озирис (снимки)

Много практикуващи будисти вярват, че мумиите като тази на майстор Лиукан всъщност не са мъртви, а по-скоро в напреднал етап на медитация

Мумифицираните останки на монах откриха в статуя на Буда, датиращa от 11-ти или 12-ти век. Екпертът по будизъм и ръководител на изследването Ерик Бруин смята, че мумията е на будисткия майстор Лиукан, принадлежал към Китайската школа по медитация.

Изследването на статуята е направено чрез томография и ендоскопски апарат. То е извършено от специалисти от музея Дрентс към Мeдицински център "Мийндър" в Холандия.

Преди сканирането на статуята се е знаело, че в нея има останки, но едва след изследването е станало ясно, че органите на монаха са били отстранени от тялото. Остатъци от хартиени свитъци, изписани на китайски, са открити още с монаха в статуята. 

След сканирането, мумията е била отнесена в Будапеща, където ще бъде изложена в Националния природонаучен музей на Унгария до май 2015, разаказва Daily Mail.

Много практикуващи будисти вярват, че мумиите като тази на майстор Лиукан всъщност не са мъртви, а по-скоро в напреднал етап на медитация.

През януари тази година, мумифицираните останки на мъж, в популярната за медитация поза "Лотос" бяха открити в Монголия. Някои смятат, че човешката реликва е на около 200 години и е била запазена чрез животинска кожа. Първоначалните спекулации бяха, че мумията може да е учител на Лама Даши-Дорджо Итигилов. Роденият през 1852 година Доши е будистки лама, станал познат на света с тяло си, което прилича на живо много след смъртта му.