При следващото наводнение да се готви Максуда

Мисия Варна

23-02-2015, 10:58

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Част от дерето в "Максуда" вече е почистено

Жандармерията се стяга за Максуда

Идва ред на Максуда

Ако дерето на Максуда се окаже замърсено и затлачено, водата може да залее постройките на крайезерния път и жп линиите между ромската махала и езерото

Дерето на Максуда е потенциално опасно и при проливен дъжд в района може да се стигне до сериозно наводнение. Това предупреди пред Дарик Варна Людмил Икономов, изпълнителен директор на Института за екологична модернизация и ръководител на екипа, изготвил Екологичната оценка към ОУП на Варна.

Ако дерето на Максуда се окаже замърсено и затлачено, водата може да залее постройките на крайезерния път и жп линиите между ромската махала и езерото, смята Икономов. Според него опасността съществува, въпреки че това и останалите дерета в града бяха изчистени след унищожителното наводнение в "Аспарухово".

Още през 2010 г. Людмил Икономов предупреди, че Варна не е защитена от големи наводнение, въпреки че е разположена на възвишение. Същата година екипи от Висшето военноморско училище изследваха деретата в общината, като бяха описани общо 24. Разклоненията на някои от тях дотогава не бяха известни. Във варненските дерета военните изследователи попаднаха на множество зауствания с неясен произход, както и на рибарник в района на с. Звездица.

Засипването на дерета със строителни материали е друг проблем, на който трябва да се обърне внимание, предупреди Икономов. Като пример той посочи Балъм дере, горната част на което е засипано. "При дъжд водите не отиват в дерето, а реките са навсякъде. Природата не търпи такива неща. Водата си изгражда сама пътя", отбеляза експертът. Според него трябва да се поддържа и растителността покрай деретата, защото тя ги стабилизира и предпазва от обрушване.

За да се избегне риска от унищожително водно бедствие, в Максуда и на други места в града могат да се направят микрозони за контролирано наводняване. А за да не се получават силни приливни вълни в деретата, там могат да се изградят преградни стени (саваци), които да управляват потока, смята шефът на Института за екологична модернизация.

Най-неприятният ефект от дъждовете за курортен град като Варна е замърсяването на водите за къпане. Този проблем може да се реши с изграждане на пречиствателно съоръжение на устието на всяко дере, което се влива в морето. Добър пример в това отношение е езерото под алпинеума в Морската градина. То изглежда като воден ефект, но всъщност предназначението му е на утаител.