Атина въвежда купони за храна, отстъпва за приватизацията и заплатите

Парите

25-02-2015, 08:19

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

България е уязвима заради силните връзки с гръцкия бизнес

Еврозоната одобри списъка с реформи, обявени от гръцкото правителство, в замяна на които ще получи 4-месечно удължаване на спасителната програма. Това съобщи зам.-шефът на ЕК Валдис Домбровскис. Анализатори обаче определиха списъка като празни обещания, лишени от конкретика, и като отстъпление от предизборните обещания на СИРИЗА. Данъчните реформи предвиждат "създаване на нова култура на данъчно облагане, гарантираща, че всички слоеве на обществото допринасят справедливо за публичните финанси". За борбата с корупцията ще има "национален план", който да пресече контрабандата на горива и тютюневи изделия и прането на пари.

Срещу бедността са предвидени "мерки за подобряване на достъпа до основни нужди - храна, здравни услуги, подслон и енергия, чрез инструменти като купони за храна". Правителството променя политиката си за приватизацията, като сега посочва, че започнатите сделки ще бъдат довършени (макар преди месец да обяви замразяването им). А за повишаване на минималната заплата Атина обещава да го направи след "консултации с европейските и международните институции" (които са против).

Междувременно Ройтерс съобщава, че България е уязвима заради силните връзки с гръцкия бизнес. Загуби в размер на 50 млрд. евро е регистрирала банковата система на страната през последните три месеца и половина, пише вестник "Катимерини". Причина за това са политическата нестабилност в Гърция, предсрочните избори и голямата несигурност от високия риск на преговорите с кредиторите.

Според изданието загубите се дължали предимно на такива фактори, като голямото теглене на пари от влоговете, оценявано на 22 млрд. евро, а също падането на рейтинга на банките, спирането на междубанковите сделки, нарастването на количеството пари и появата на нови необслужвани заеми - всичко това довело до загуби на стойност 23 млрд. евро и други.

Поради силните си връзки с гръцкия бизнес и гръцкия банков сектор България и нейните балкански съседи са изключително уязвими пред заплахата от финансовия колапс на Гърция, въпреки че зависимостта им е по-малка отколкото преди няколко години, коментира Ройтерс.

Въпреки че засега Атина си осигурява удължаване на спасителната програма, опасността от евентуално излизане от еврозоната остава, а гръцките банки, които са застрашени от изтичане на капитали, ще бъдат принудени да орежат финансирането на чуждестранните си дъщерни дружества. Те са концентрирани в балканските страни, като в България гръцките банки генерират почти една пета от БВП на страната. Активите на гръцките банки в Албания, Македония и Сърбия възлизат на респективно 18, 16 и 12% от БВП на трите страни. В същото време България изпраща около 7% от износа си за Гърция,

Банкери бият тревога, че от края на октомври досега банките в Гърция са навлезли в орбита на несигурност, която би имала сериозни последствия за домакинствата и бизнеса, за ликвидността на банковата система и за инвестициите. Позовавайки се на "Джей Пи Морган", вестник "Катимерини" пише, че само миналата седмица малко преди да бъде постигнато споразумението с Еврогрупата за удължаване на спасителната програма гърците са изтеглили около 3 млрд. евро от своите влогове в банките.

"Джей Пи Морган" смята, че изтичането на капитали от банките тази година е достигнало около 25 млрд. евро, което означава, че седмично от банките са се теглели над 3 млрд. евро.