Знамето на Райна Княгиня - за първи път във Варна

Мисия Варна

26-02-2015, 15:50

Снимка:

Исторически музей – Панагюрище

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

3 март: В изложбата ще бъдат подредени личните вещи и оръжие на Райна

Музеят на Възраждането във Варна се открива изложба, посветена на Светините от Панагюрище. Изложбата се открива на 3 март от 14 часа. Експозицията е организирана от Исторически музей – Панагюрище и РИМ – Варна. За пръв път пред жителите и гостите на морската столица ще бъдат представени Главното въстаническо знаме, ушито от Райна Княгиня , както и Знаме №12 - едно от знамената, нарисувани от Иван Зографски. В изложбата ще бъдат подредени лични вещи и оръжие на Райна княгиня – нейната сабя и револвер.

Интерес за посетителите ще предизвикат и експонaти, представящи процеса на създаване на различни оръжия, използвани по време на въстанието – самоделни оръжия, куршуми, калъпи за куршуми, паласки, барутници и др. В изложбата са включени и трите вида въстанически лъвчета, които са били пришивани към калпаците на въстаниците.

Изключително богата с материали, които представят подготовката, избухването и потушаването на въстанието, изложбата е своеобразен пантеон на българския дух и на българското безсмъртие. Тя ще остане в Музея на Възраждането до 3 април.