Бърз автобусен коридор улеснява варненци

Мисия Варна

27-02-2015, 10:00

Автор:

AMG

Всичко от Автора

Общият бюджет на проекта е 114 438 436,44 лв.

Варна започва изграждането на автобусен коридор, който ще осигури бързо придвижване на пътниците до различни точки. Коридорът се изгражда по проект „Интегриран градски транспорт на Варна“ с цел да се подобрят качеството на живот и екологичните условия в града.

Общият бюджет на проекта е 114 438 436,44 лв., а безвъзмездната финансова помощ от ЕФРР е 90 999 831,43 лв. Инвестициите по проекта са разпределени в 10 компонента и един от тях е бързият автобусен коридор.

Автобусната линия ще бъде с дължина 15 км и ще свързва кварталите Владислав Варненчик и Бриз. По нея ще бъдат изградени 60 нови спирки, ще бъдат инсталирани система за автоматизирано управление на светофарите и система за информация на пътниците в реално време.

По проекта се предвижда да бъде избран един от двата маршрута:
• Вариант А - от терминала в кв. „Вл. Варненчик” по бул. „Константин и Фружин”- „Трети март”- „Януш Хунияди”- „Сливница”- „Хр. Смирненски”- „Вл. Варненчик”- „Мария Луиза”- „Осми приморски полк”- „В. Левски”- ул. „В. Пападопулу” до терминал „Бриз”.
• Вариант Б - от терминала в кв. „Вл. Варненчик” по бул. „Константин и Фружин”- „Трети март”- „Януш Хунияди”- „Вл. Варненчик”- „Мария Луиза”- „Осми приморски полк”- „В. Левски”- ул. „В. Пападопулу” до терминал „Бриз”.

Проект „Интегриран градски транспорт на Варна” се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.