ТОП 5 на опасната козметика

Животът

03-03-2015, 18:38

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Не е трудно да пазаруваме умно

Списание "Форбс" класира най-опасните козметични продукти

Химикали, тежки метали, бактерии и други опасни съставки ни тровят чрез козметиката. Списание "Форбс" класира най-опасните козметични продукти, а Асоциация "Активни потребители" ги припомня в ежеседмичния си бюлетин.

1. Живак в кремовете. Повечето от тях са произведени в Китай, Индия и Мексико. Най-опасни са кремовете за избелване на кожата и тези срещу стареене. Понякога живакът е изписан на етикетите като "живачен хлорид" или просто като живак (mercury). Случва се обаче и съдържанието на отровата да не е упоменато.

2. Олово в червилата. Федералните власти в САЩ са открили олово в 100% от тестваните червила, дори и от световни марки като L’Oreal, Revlon, Avon и Cover Girl, и дори в много скъпи марки като Dior и M.A.C. От Форбс напомнят, че няма такова нещо като допустимо "съдържание на олово" - оловото в козметиката е напълно недопустимо.

3. Бактерии в очната линия. Тя е "безопасна" до 3 месеца след отварянето, но често става опасна и за по-кратко време. Производителите казват, че очната линия е безвредна до 3 месеца след отварянето. Само че тестваните в изследването са били на по-малко от 3 месеца. Бактериите влизат в багрилото чрез четчицата, коятоги пренася от очите. В изследваните продукти са намерени стафилококи и стрептококи и гъбички. Поради тази причина веднага след разпечатването на очната линия е нужно да я съхранявате на хладно място. Използвайе не повече от два месеца.

4. Формалдехид в продуктите за изправяне на коса. Той е канцерогенен и токсичен и не бива да се използва, особено пък често. Намира се още в лака за нокти и втвърдителите, грим, масла за вана, шампоани, кремове, води за уста и дезодоранти. Честото или продължително излагане може да причини свръхчувствителност, което води до развитие на алергичен контактен дерматит. 

5. Гримовете от минерали. Те са във вид на пудра и има опасност от вдишване в белите дробове.