Научен фонд: Картофите са по-важни от сърдечните клапи

Животът

04-03-2015, 07:40

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

"Казаха ми, че проектът ми не е социално значим!", заявява проф. Юлия Джоргова

Проект за лечение чрез животоспасяващи сърдечни клапи не бе одобрен от фонда "Научни изследвания". "Казаха ми, че проектът ми не е социално значим!", заявява проф. Юлия Джоргова, ръководител на проекта. Но пък финансиране получиха разработки за контрола върху вирусните инфекции по картофите и за характеристики на традиционните български вина.

За скандалното решение на фонда алармираха в "Труд" лекари от столичната университетска болница "Св. Екатерина", които в качеството си на преподаватели в Медицинския университет в София са кандидатствали пред фонда. Идеята им била да се извърши проучване с 10 пациенти с т. нар. митрална инсуфициенция (увреждане на митралната клапа). Това е второто по честота в Европа придобито заболяване на сърдечните клапи.

"Петима от пациентите трябваше да се лекуват по модерната методика с поставянето на т. нар. клапни платна, а останалите - чрез традиционната операция", обясни проф. Юлия Джоргова, водещ наш специалист по инвазивна кардиология. Болните трябвало да се проследяват една година, за се прецени коя от методиките е по-подходяща за тях. "При доказване на висока степен на ефективност на приложения от нас нов инвазивен метод, той би могъл да се въведе в рутинната практика в България като алтернатива на хирургичното лечение", пишат до фонда лекарите. Те кандидатстват за финансиране от 300 000 лв., тъй като поставяните клапи са по близо 60 000 лева, а НЗОК не ги покрива.

"Годишно над 200 българи, които са подходящи за митрални клапи, се оперират. Но в този случай се подлагат на огромен риск от фатален изход", заяви проф. Джоргова. Тъй като 66% от смъртността у нас се дължи на сърдечносъдовите заболявания, тя и колегите й смятат отхвърления проект за изключително важен. "За финансиране от фонда през 2014 г. са подадени 779 проекта, спечелили са 114. Конкретно по критерия "Здраве, качество на живота и биотехнологии" документи са внесени за 277 проекта, а само 28 са одобрени", заяви пред "Труд" проф. Венелин Енчев, председател на Изпълнителния съвет на фонда във времето, когато е проведен конкурсът.

Той допълни, че при 90% откази няма как да няма недоволни и препоръча да потърсим шефа на профилната комисия, който бил по-запознат. Проф. Лили Масленкова на добра воля проучи проекта. "Мотивът за отказа е оценката на рецензентите. Ако лекарите имат някакви възражения, то ръководителят им може ги да изложи пред фонда", каза Масленкова. "Какви възражения да подавам като ми казаха, че проектът ми не е социално значим!? Какво повече трябваше да направя?", задочно отговори проф. Джоргова.

Прекрасни проекти останаха с половин точка под чертата, но такава бе оценката им от рецензентите, сред които и чужди, обясниха от фонда.