Най-малко 7 кандидат-депутати засечени да купуват гласове

Новините

04-03-2015, 09:18

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Въпреки това до момента нито един депутат не е станал обвиняем

Най-малко седем кандидат-депутати от поне три политически партии са разследвани заради престъпления по време на парламентарните избори през 2014 г. Това разкриват от прокуратурата, пише в. "Сега", позовавайки се на Закона за достъп до обществена информация. Изборите на 5 октомври бяха окачествени единодушно от всички наблюдатели като най-купените досега. Още преди самия вот член на обществения съвет към МВР посочи директно, че ДПС и "България без цензура" ще купят гласове.

Репортаж на Нова телевизия показа как ръководството на ДПС заплашително поръчва във всяка секция с турскоезично население да получи конкретен брой гласове, а след изборите благодари на населени места с обещание за подкрепа. Въпреки това до момента нито един депутат не е станал обвиняем заради купуване на гласове или подбуждане към такъв вид престъпление. Според Изборния кодекс Централната избирателна комисия (ЦИК) е можела да даде разрешение за разследване и по време на предизборна кампания, но прокуратурата не се е възползвала от тази възможност. След изборите главният прокурор не е искал от Народното събрание да свали имунитета на народен представител заради изборно престъпление. 

Изборните престъпления според Наказателния кодекс са: купуване на гласове, попречване на друг да гласува или да бъде избиран или гласуване без право на това. От прокуратурата твърдят, че досъдебните производства срещу кандидат-депутатите не са прекратявани, но отказват подробности по въпроса, освен че, "когато данните са се потвърдили в нужната степен, са предприети нужните мерки". От този загадъчен отговор не е ясно за какво става дума. 

От държавното обвинение не казват и от кои партии са разследваните, нито в кои региони са установени престъпленията. Разбира се обаче, че не става дума нито за "Столипиново", нито за Бобов дол, нито за с. Галиче, където излязоха публични данни за плащане и корпоративен вот. Извършвани са най-малко две проверки по повод сигнали за купуване на гласове в кв. "Столипиново", но не са образувани дела. Около 30 са преписките за купуване на гласове от страна на ДПС в райони с ромско население. По-голямата част от тях са приключили с отказ да се започне разследване. 

"По два случая има внесени обвинителни актове и наложени санкции", съобщават от прокуратурата. Когато е отказано разследване, са съставяни предупредителни протоколи от полицията. Също с отказ да започне разследване е приключила и преписката за купуване на гласове в полза на ДПС в с. Галиче, където никога досега не е имало гласове за тази партия. Предупредителни протоколи МВР е писало и в Бобов дол, където основният електорат са миньорите от рудника, свързан с бизнесмена Христо Ковачки. 

На въпрос дали са отправяни предупреждения към собствениците на рудника и към Ковачки персонално от държавното обвинение отговарят: "Има случаи, в които органите на МВР са отправяли предупреждения". На въпрос има ли данни за купуване на гласове в полза на "България без цензура" и за оказван натиск върху миньорите да гласуват за коалицията на Николай Бареков и Ковачки, прокуратурата казва, че "поради противоречиво установена фактическа обстановка по неприключили преписки и производства не може да се даде категоричен отговор". Отговорът е странен на фона на публичното признание на Бареков преди няколко седмици, че с ЛИДЕР са "осребрили корпоративен вот". 

Общият брой на образуваните преписки за купуване на гласове е 897. От тях са образувани 78 разследвания, като 11 са прекратени, има и спрени. Девет дела са приключили със споразумения с обвиняемите и пробация. Осъдените са "дребни риби" - безработни, трима от тях са купували гласове за ДПС срещу 20-30 лева.