Чалга и грохот на площада

Кръчмарско настроение залива "Независимост" рано в четвъртък

Веселба кипи в центъра на Варна рано сутринта. От позиционирания по средата на разбития "Независимост" багер се разлива чалга, а навред работници въртят чукове в ритъм. Кръшните кръчмарски напеви карат минувачите, които трошат крака и се спъват в камънака, да се усмихнат.
Струва си човек да се поразходи в района, за да запечата спомена за невероятния "военен" пейзаж и един ден да разказва на децата си.

Както Varnautre.bg вече писа, бригадите, които работят на терен, са подредили вече голяма част от зоните пред Окръжния съд, пред бившия магазин "Валентина" и в северната част на площада – от страната на ул. "Фредерик Шопен". Излята е бетонната площадка, където предстои да бъде изграден голям мраморен кръг. В началото на февруари бяха поставени линейните отводнители за дъждовна канализация, както и капковото напояване в зелените площи. Обновена е и подземната ел. инсталация.

Припомняме също, че ремонтът на фонтана е част от финансирания с европейски средства проект за естетизация на центъра, започнал през миналата година. Той включва подмяна на подземната инфраструктура и настилките на пешеходната зона от сградата на филиала на театъра до хотел "Черно море". Заради моралната и физическа амортизация на стария шадраван на площад "Независимост" той беше разрушен. На негово място ще бъде изграден нов, кръгъл, а диаметърът му ще е по-голям от този на двете тела на стария фонтан, взети заедно. Водните струи ще образуват красиви фигури, като на моменти водният стълб ще се издига на 50 метра височина. Всяка от струите ще е оцветена в различен нюанс с помощта на десетки прожектори. "Умни" помпи ще регулират височината на водата според силата на вятъра, така че тя да не залива площада с мокри струи.