Законови промени срещу войната на пътя тръгват от Варна

На кръгла маса ще се съберат предложения за нормативни промени, които да залегнат в нов Закон за движение по пътищата

Кръгла маса събира на едно място във Варна почернени родители, представители на институции и неправителствени организации, които работят срещу войната на пътя. Форумът е озаглавен "Безопасността на пътя – взаимна отговорност и законодателно предизвикателство". 

Целта на срещата е да бъдат обсъдени възможностите за превенция и да се съберат предложения за нормативни промени, които да залегнат в нов Закон за движение по пътищата. Кръглата маса във Варна ще се проведе на 9 март от 13:30 ч. в конферентна зала №1 на хотел "Черно море". Тя ще бъде първата от поредица дискусии по темата в различни градове страната. Тя .

Организатор на форума е майката на загиналата Лора Казанлиева - депутатът Нели Перова, която е и председател на Гражданско сдружение "Карай умно, искам живот". 

Лора  беше премазана и влачена от мотор на 17 юли 2011 г. около 5 ч. сутринта на пешеходна пътека бул. "Осми Приморски полк". Наказанието, което получи убиецът й - мотоциклетистът Деян Станчев след споразумение с прокуратурата, беше 2  години "лишаване от свобода", отложено с 4 години изпитателен срок, както и 2 години без право да управлява МПС. Случаят стигна до тогавашния главен прокурор Борис Велчев, по чието искане Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане от магистратите във Варна. След съкратен процес Окръжният съд отново постанови същото наказание, но Апелативният съд върна делото за ново разглеждане, при което беше постановена ефективната присъда.

Само преди ден присъдата на Славчев беше потвърдена от Варненския апелативен съд. Подсъдимият ще изтърпи ефективно наказание от 2 години и 6 месеца в затворническо общежитие от открит тип при първоначален общ режим. Също така ще бъде лишен от правото да управлява автомобил за срок от 4 години.