Съдят 40 политици и бизнесмени в Испания

Свят

07-03-2015, 07:59

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В Румъния вече имат в затвора ексвластници за цял кабинет

40 политици и бизнесмени на съд за корупция в Испания Испански магистрат нареди 40 души, включително трима бивши ковчежници на Народната партия (НП), да бъдат изправени пред съда по обвинение, че са замесени в корупционна афера. Става въпрос за измами за 449 млн. евро, съобщи в. "Ел Паис", цитиран от БТА.

Съдията от специализирания съд Пабло Рус от пет години разследва корупционния скандал, който се отнася за периода от 1999 г. до 2005 г. и който стана известен с името "Мрежата Гюртел". Сред 40-те подсъдими са бившите ковчежници на НП Луис Барсенас, Алваро Лапуерта и Анхел Санчис, наред с депутати и шефове на фирми. Щетите, нанесени на публични фондове от уговорени сделки от фирмата на единия от подсъдимите бизнесмени, Франсиско Кореа, съвместно с десетки регионални администрации, управлявани от НП, достига 449 млн. евро.

Компанията на Кореа е плащала подкупи, за да си осигури доходоносни обществени поръчки години наред на места, където НП е била на власт в периода 1999 -2005 г., включително в Мадрид и Валенсия. Обвиненият с най-голяма гаранция всъщност е Луис Барсенас, национален ковчежник на партията до 2009 г., който напуска поста същата година, когато избухва скандалът. Към този момент Барсенас криел в тайни сметки в Швейцария близо 40 милиона евро. Прокуратурата поиска 110 г. затвор за Кореа и 42 г. за Барсенас.