Всеки втори пенсионер с 40 лв. за Великден

Парите

07-03-2015, 09:06

Снимка:

pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Само възрастните със суми до 286 лв. ще получат празничен бонус

По 40 лв. за Великден ще получат част от пенсионерите. Това съобщиха от Министерския съвет вчера. Празничния бонус ще вземат само възрастните с пенсия до 286 лв., колкото е линията на бедност. Според данни на социалното министерство в момента парите за старини на 1 228 623 души или половината от пенсионерите са под тази сума.

Същата група хора получиха по 40 лв. и за Коледа, когато кабинетът отново задели 50 млн. лв. Тазгодишните празничните бонуси ще бъдат изплатени между 8 и 20 април заедно с пенсиите за април. Първи сумите си ще получат най-възрастните пенсионери и тези, които получават парите си по банков път.

От следващия месец възрастните ще могат да получат парите си за старини от всеки пощенски клон, а не както сега от този по местоживеене. Това ще стане възможно с въвеждане на електронен изплащателен картон, по който ще се извършва даването на парите.От юли всички пенсии ще се увеличат с 1,9%Така минималната пенсия ще нарасне с 2,94 лв. и ще достигне 157,44 лв. Средната сума за старини ще бъде 312,89 лв. Таванът пък ще се вдигне от 840 на 910 лв. От Националния осигурителен институт (НОИ) изчисляват, че въпреки увеличението на максималната пенсия 30 000 пенсионери ще продължават да бъдат ощетявани от тавана. Това са хора, които ще получават по-малки пенсии, въпреки че са се осигурявали на високи суми. Сега таванът на парите за старини представлява 35% от максималния осигурителен доход.