Разчитаме на руските изтребители докрай

Новините

09-03-2015, 07:01

Снимка:

в-к "Труд"

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

В МО има изготвен инвестиционен проект за придобиване на ескадрила нови бойни самолети

Българското Министерство на отбраната и правителството не са отправяли искане до Португалия техни изтребители Ф-16 да поемат охраната на небето ни, научи "Труд" от МО. Спекулациите за такъв вариант тръгнаха от това, че Румъния поиска четири Ф-16 от Португалия спешно да поемат охраната на въздушното й пространство. Букурещ обаче вече има сделка с Лисабон за доставка на една ескадрила изтребители Ф-16 "втора ръка".

Българското военно ведомство по-скоро отива към вариант да се ремонтират руските МиГ-29 докато им изтече ресурса до 2029 г. Днес в МО ще продължат преговорите с представителите на руската компания РСК "МиГ" за удължаване на ресурса на двигателите, както и на самолетния агрегат.

В МО има изготвен инвестиционен проект за придобиване на ескадрила нови бойни самолети, който, заедно с осем други проекти, включително и за придобиване на радари, ще бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет. При положително решение от страна на правителството проектите ще залегнат в програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2020 година.

Има заложен и преходен период, в който ще продължи поддръжката на МиГ-29. Преди дни военният министър Николай Ненчев обяви, че ремонтите на наличните МиГ-ове ни излизат много скъпо. По думите му 1,6 млрд. лева ще излезе тяхната поддръжка до 2029 г., за което в МО разполагат с детайлни разчети.