Гъвкаво работно време за майките

Новините

09-03-2015, 07:15

Снимка:

pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Идеята е работното време на жените да бъде съобразено с грижата за децата и да не зависи само от волята на работодателите

Гъвкаво работно време и облекчаване на ангажиментите на работещите майки иска вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Предвижда се законов механизъм за гъвкавост в рамките на работния ден или седмица, съобщи той на дискусия "Жените в управлението".

"Това ще даде повече възможности на майките да балансират между работа и семейство", обясни Калфин. Идеята е работното време на жените да бъде съобразено с грижата за децата и да не зависи само от волята на работодателите. Една от възможностите е работният ден да започва по-рано и да свършва по-рано, за да може те да прибират хлапетата от детска градина. За други по-удобна би била по-дългата обедна почивка. В момента Кодексът на труда регламентира само възможността майките с деца до 3-години да работят на намален ден за определен период, при което падат и заплатите им.

Калфин посочи и друга инициатива за гъвкаво работно време - почасовото заплащане. Вицепремиерът Меглена Кунева пък ще настоява да се регламентира равното заплащане на жени и мъже за една и съща работа.